Aydın Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun geçtiğimiz aylarda yaptığı toplantıda, Söke’de bulunan Azap Gölü Sulak Alanının, yönetmelik gereğince Ulusal Sulak Alan olarak önerilmesine karar verildiği belirtilmişti. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Yönetmelik gereğince Ulusal Sulak Alan olarak önerilmesinde ilgili idari birimlerin Azap Gölü için, rapor hazırlanmıştı. Hazırlanan bu raporlar gereğince bu alanın ürün deseni, rekoltesi ve hangi tarım ilaçlarının kullanıldığının belirlenmesi ve kimyasal ilaçlar konusunda alınacak önlemler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne raporlanmıştı. Azap Gölü Sulak Alanının sınırlarının ve civarının mülkiyet durumu, Söke Kaymakamlığı’nca belirlenerek ilgili şube müdürlüğüne raporlaması ve bu bölgenin çevre sorunları, çözümleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden rapor hazırlaması istenmişti. D.S.İ. Bölge Müdürlüğümüzün Azap Gölü’nün hidrolojik özellikleri ve suyun kalitesini artırmak için yapılması gerekenlerle ilgili bir rapor hazırlayıp ilgili müdürlüğe raporlanmasıyla ilgili Mahalli Sulak Alan Komisyonu tarafından bir karar alınmıştı. Alınan karardan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan rapor, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiş ve buradaki değerlendirmeden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı – Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne intikal ettirilmişti” dedi.
“EKOTURİZM GELİŞECEK”
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin olan Azap Gölü'nün Ulusal Sulak Alan ilan edilmesinden duyulan memnuniyetlerini ifade eden Sürücü; “10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 109. Maddesinin 2. Fıkrasında ‘Orman ve orman rejimine tabi olmayan yerlerde Tarım ve Orman Bakanlığınca tespit edilen veya ettirilen tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri diğer koruma alanları ile Bakanlıkça tespit edilen doğal sit alanları, tabiat varlıkları ve bunların koruma alanlarının tescil ve ilanı Bakanın onayı ile yapılır’ hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün ilgi yazısında; Azap Gölü, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edildiği bildirilmiştir. Doğal ve kültürel kaynak değerleriyle Aydın bölgesinde yapılacak ekoturizm etkinlikleri için çok önemli olan Azap Gölü’nün Ulusal Sulak Alan olarak tescil edilmesi sevindirici bir gelişme olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.
"AZAP GÖLÜ NEDEN ÖNEMLİ"
Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından biri olan Azap Gölü’nün, biyolojik çeşitlilik açısından zengin türlere ev sahipliği yaptığını belirten Sürücü; “Antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın ve 12 İon kentinden biri olan Myus’un hemen yanı başındadır. Hazırlanacak yönetim planından sonra, koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılacak ekoturizm faaliyetleri sayesinde Yeşilköy ve Avşar köylerinde yaşayan yöre insanlarına ve Aydın turizmine önemli katkısı olacaktır. Birçok kuş türünün ürediği Azap Gölü aynı zamanda, nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanların önemli beslenme alanını, nesli tehlike altında bulunan Akkuyruklu Kartal’ın ve nesli tehlike altında bulunan Saz Kedisi’nin üreme ve beslenme alanını oluşturmaktadır. Göl kıyısında Myus Antik kentine ait kaya mezarları, Bizans Dönemi’ne ait Karyes Manastırı gibi geçmiş uygarlıklardan kalan tarihi değerler bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.