Toplu sözleşmelerin 1 Ağustos’ta başlayacağını belirten Bozkurt, kamu çalışanlarına dayatılan iş sözleşmesinin aldatmaca olduğunu ifade etti. Türkiye’deki 3 milyon kamu çalışanı ve 2 milyon kamu emeklisinin 1 Ağustos’ta başlayacak toplu iş sözleşmesinin sorunları karşılamayacağını ileri süren Yener Bozkurt, “Türkiye, zor bir ekonomik kriz döneminden geçiyor. Enflasyon yükseliyor, paramız değer kaybediyor, vatandaşın satın alma gücü eriyor, ekmeği her geçen gün küçülüyor. Ülkenin ekonomisi daralıyor. İşsizlik tarihinin en yüksek noktasına doğru soluksuz tırmanmaktadır. TÜİK rakamlarına göre işsizlik 4 milyon 202 bin kişi oldu. İşsizlik 3,4 artışla yüzde 13’e yükseldi. Toplu Sözleşme görüşmeleri; ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmelidir. Türkiye, 2019 yılının ilk aylarında yüzde 20’ler civarında dalgalanan bir enflasyon, yüzde 2,6 oranında küçülen bir ekonomi ve rekor düzeylere çıkma eğilimindeki bir işsizlik oranıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Türkiye’de ilk kez resmi işsiz sayısı 4,5 milyona, gerçek işsiz sayısı ise 8,5 milyona yaklaşmıştır. Bu ağır koşullarda, 1 Ağustos’ta 2020-2021 yıllarını kapsayan sözde bir yeni toplu sözleşme sürecine girilmektedir. Adına ‘Toplu İş Sözleşme Görüşmeleri’ denilen, AK Parti iktidarı ile yandaşı konfederasyon arasında yapılacak olan ‘danışıklı görüşmelerden’ kamu emekçileri adına herhangi bir kazanım çıkmasını beklemiyoruz. Zira ortada ne gerçek bir Toplu İş Sözleşmesi ne de toplu pazarlık masası bulunmaktadır. Her şey bir orta oyunundan ibarettir” dedi.
“Pay verilmesini bekliyoruz”
Bozkurt, 1 Ocak 2019’dan itibaren yapılan zamla en düşük devlet memuru aylığı 3 bin 144 liraya, ortalama memur maaşı 3 bin 674 liraya, en yüksek memur maaşı 13 bin 262 liraya, en düşük memur emekli aylığı 2 bin 299 liraya ortalama memur emekli aylığı ise 2 bin 593 liraya yükseldiğini belirtti.
Temmuz 2019 dönemi için memur maaşlarına 1 puanlık kısmı ilk altı aylık dönemin enflasyon farkı, 5 puanlık kısmı ise toplu sözleşmeden kaynaklanmak üzere toplam yüzde 6 oranında zam yapılmasının gündeme geldiğini belirten Bozkurt; “Yılbaşında yapılan yüzde 10,73 zamla birlikte 2019 yılında memur maaşlarına birikimli olarak yüzde 17,37 oranında artmış oldu. Yıllık ortalama artışı ise yüzde 14,04’te kaldı. Yıllık ortalama enflasyonun yüzde 20’ye yakın seyrettiği bir dönemde çalışanlar yüzde 5 oranında bir reel kayıpla karşı karşıya kaldılar. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; bu toplu sözleşme düzeninin gerçek bir toplu sözleşme düzeni olmadığını biliyoruz. Bizler kamu emekçilerinin maaş zamlarının belirlenmesinde enflasyonun temel alınmasına bir son verilmesini, ülkemizin ekonomik ve sosyal gerçekleri üzerinden bir hesaplama üzerinden hareket edilmesini ve büyümeden pay verilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Uğur Eser