Genel

Eriğe korona virüs darbesi

Abone Ol



Tarlada Fiyat Dip Pazarda Cep Yakıyor


Eriğin fiyatının hallerde belirlendiğini ve her gün değişkenlik gösterdiğini söyleyen Levent Mutlu; “Arz ve talep doğrultusunda fiyatlar büyük hallerde belirleniyor. Biz eriğimizi uzun uğraşlar sonucu hasat zamanı geldiği zaman tek tek dalından topluyoruz. Toplanan erikler kasalarla taşıma yapıldıktan sonra yere açılan yaygıda kalitesine göre seçilip poşetleniyor. Araçlarımızla bize en yakın konumda bulunan Umurlu halindeki tüccarlara teslim ediyoruz. Onlarda kamyonlar ile ülkemizin belli başlı şehirlerinde bulunan hallere sevkiyatını yapıyor” dedi.

Hiçbir aracı olmadan Bekiroğlu cinsi eriğin 3,5 TL, Papaz cinsi eriğin ise 5 TL’den sattıklarını ifade eden Mutlu; “Peki, buradan çıkış yapan erik pazarda ya da marketteki tezgâhta yerini alana kadar fiyatı 3 veya 4 katı oluyor. Korona virüs yüzünden üretimimiz yarıya düştüğü bu zamanlarda arada ki 15 TL fiyat farkı var. Yine üretici kaybetti. Çiftçinin yüzü yine gülmedi” dedi.

 İşçi fiyatları Yüksek


Eriğin fiyatının düşük olması ve işçi fiyatlarının yükselmesi üreticiyi zor duruma soktuğuna dikkat çeken Mutlu; “Geçtiğimiz sene günlük yevmiye fiyatının 70 TL. iken bu sene 90 TL. olması çalışılan saatle kıyasladığımız da yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ortalama 6 saat çalışıyoruz. Mevsimsel bir ürün olduğu için sıcak havada toplanamayan erik, işçilerin sabah erkenden gelip öğlen sıcağa kalmadan toplayabildikleri kadar eriği paketlemek zorundayız. Korona virüsün erik meyvesinde de yarattığı olumsuzluklar yüzünden düşen kalite ve buna bağlı olarak tonajda yaşadığımız sıkıntı ayrıca fiyatın düşük maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çok üzgünüz. Gerçekten bu sene erik tat vermedi ve zarar ettik. Ama işçi kardeşlerimizin emeklerini karşılıksız bırakmadan zor durumda bile olsak ödemelerini gününde yapıyoruz” dedi.

Özel Haber: Çağrı Çantal