Genel

İki öğretmen, kitaplara 'göz kulak' olacak

Abone Ol


Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları Bornova Kampüsünde görevli anaokulu öğretmeni Özlem Özer (23) ve Türkçe öğretmeni Rümeysa Süner (32) dikkat çekici bir farkındalık projesine imza attı. Kitapları seslendirip işaret diline çeviren öğretmenler, kitaplardan engelsiz bireyler kadar yararlanamayan engelli bireylerin ufkunu açmak için yola çıktı. Anaokulu öğretmeni Özlem Özer, işitme yetersizliği olan anne ve babanın işitme yetersizliği olmayan kızları olarak dünyaya geldi. Doğduğu andan itibaren de işaret dili ile tanıştı. Birçok işitme engelli bireyle bir arada olma fırsatı yakalayan Özlem Özer, “Bu sebeple onları daha iyi gözlemleme şansım oldu. Kelime dağarcıklarının yetersizliği nedeniyle kitap okuma alışkanlığını tam olarak kazanamıyorlardı. Bu nedenle Türkçe öğretmeni arkadaşımla birlikte böyle bir proje oluşturduk” dedi.

İKİ ÖĞRETMEN, KİTAPLARA “GÖZ KULAK” OLACAK ANNE VE BABASININ İŞİTME ENGELİ OLUŞUNDAN ETKİLENDİ, ÖĞRETMEN ARKADAŞIYLA PROJE BAŞLATTI İZMİRLİ İKİ ÖĞRETMEN KİTAP OKUMA BECERİSİNDEN YOKSUN İŞİTME VE GÖRME ENGELLİLER İÇİN KOLLARI SIVADI KİTAPLARI SESLENDİRİP İŞARET DİLİNE ÇEVİREN ÖZLEM ÖZER VE RÜMEYSA SÜNER İSİMLİ İKİ ÖĞRETMEN SAYESİNDE ENGELLİ BİREYLER DE ARTIK KİTAP OKUMA KEYFİNDEN MAHRUM KALMAYACAK

Anne ve babasına okuyarak başladı
Kitap okuma alışkanlığının modelleri gözlemleyerek oluşturulan bir davranış şekli olduğunu belirten Özlem Özer, “Ben de çevremde çok fazla model göremedim ama bu alışkanlığı kazanmanın çeşitli yolları var. Bu projemiz de bu yollardan biri. Seçtiğimiz kitaplar arasında küçükler için hikaye kitapları, yetişkinler için romanlar, şiir kitapları da var. Anne ve babam için evde televizyon kanallarını, gazeteleri ve kitapları işaret diline çeviriyordum. Şimdi daha geniş kitlelere hitap etmem onları da mutlu etti. Bu eksikliğin bir şekilde tamamlanması gerekiyordu. Umarım biz de elimizden geldiğince destek olabiliriz” diye konuştu.

"Köprü vazifesi görmek istiyoruz"
Projenin adını “Gören gözüm, duyan kulağım ol” olarak belirlediklerini anlatan Türkçe öğretmeni Rümeysa Süner de, “Toplumda çok fazla görme ve işitme engelli birey bulunmakta. Sosyal hayata uyum sürecinde yardımcı olmak istiyoruz. Aynı zamanda ulaşamadıkları ama ihtiyaç duydukları kitaplara ulaşmada köprü vazifesi görmek istiyoruz. Benim spikerlik eğitimim, Özlem arkadaşımın da işaret dili eğitimi olduğu için bu becerilerimizi birleştirdik. Çünkü her bireyin kitap okuma hakkı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.



Okul projeye destek verdi
Çevrelerinde çok sayıda işitme ve görme engelli birey olduğu için okuma listesini biraz da onların istekleri doğrultusunda hazırladıklarını anlatan Süner, şunları söyledi:
“Proje ilerledikçe, istekte bulunulan daha çok kitabı seslendirmek istiyoruz. Biz de arkadaşımla boş derslerimizi bu şekilde değerlendirmeye karar verdik. Okulumuz da projemizi destekleyerek bize böyle bir imkan sundu. Umarım çok fazla sayıda insana faydamız dokunur."