Kuşadası’nda bulunan Yaylaköy’de yaşayan vatandaşlar bölgede bulunan Kalker Ocağı’nın yarattığı sorunlara dikkat çekerek ocağın genişletilme çalışmalarına “Hayır” dediler. Özellikle zeytin tarımında Kalker Ocağı’ndan çıkan toz yüzünden büyük zarar gördüklerini, son yıllarda sağlık sorunlarının başladığını ve nakliye kamyonlarından bıktıklarını ifade eden vatandaşlar sorunlarına çözüm bulmak için STK’lar ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda kent konseyi, muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve her iki köyün vatandaşları bir araya gelerek, taş ocağının genişletilmemesi ve mevcut ocağın kapatılması için dava açılmasını kararlaştırarak, her türlü yasal haklarını kullanacaklarını belirttiler. Toplantıda Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve diğer muhtarlarla da toplantı kararı alındı.
“Son kalan Kızılçam ağaçlarının bölgesi”
Kuşadası’nın, Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olduğunu ifade eden Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Dünyanın en büyük kruvaziyer gemilerinin uğrak limanı olan Kuşadası, yoğun yapılaşmalarla dolu olsa da iklimsel özellikleri, yanı başındaki tarihi mekanları ve çevresindeki zengin biyoçeşitlilik alanlarıyla sürdürülebilir bir turizm ve tarım için mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir. Kuşadası İlçe Merkezi’nin 7,5 km güneydoğusunda, en yakın yerleşim yeri olan konutların 450 m kuzeyinde, en yakın tarım alanına 300 m mesafede, Kuşadası’nın son kalan kızılçam ağaçları ve Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en zengin örnekleri olan makiliklerin hemen yanı başında yer alan bir kalker ocağı faaliyet göstermektedir. Açıldığı günden bu yana bölgenin ekolojik yapısına geri dönülmez biçimde zarar veren, doğal dokuyu tamamen tahrip eden, tarım alanlarını toz toprak altında bırakan, özellikle gastronomi turizmiyle ön plana çıkan Yaylaköy esnafını toz ve gürültü içinde bırakan kamyonlarıyla, Yaylaköy-Kirazlı yollarını bozan, zeytincilik yasasına rağmen faaliyet gösteren kalker ocağı, mevcut bulunduğu alandan daha büyük bir alanı genişletmek için yeni bir çalışma başlatmıştır. Taş ocağı genişletilmesi düşünülen bölgenin çevresinde, kızılçam ormanlarının yanı sıra, Akdeniz Bitki Örtüsü ’nün eşsiz örneklerinin görüldüğü, en yoğun sandal ağaçlarının olduğu makilikler, çevresinde zeytinlikler, üzüm bağları, arıcılar ve keçi sürüleri gibi hem ekolojik hem de yöre insanları için ekonomik değerleri barındırmaktadır” dedi.
“Büyük oranda zarar görecek”
Bölgenin çok büyük bir ekosistem alanı olduğuna dikkat çeken Sürücü; “Buradaki Kızılçam ormanları tahtalı güvercinlerinin, karatavukların ve küçük orman kuşlarının üreme alanıdır. Orman Kartalı, Kızıl şahin, atmaca, baykuş gibi yırtıcılar, tavşan, tilki, sansar, gelincik, domuz gibi yaban hayvanlarının yoğun olarak yaşadığı önemli bir ekosistem alanıdır. Bilindiği gibi makilik alanların azalmasıyla birlikte yaz aylarında Kuşadası mahallelerinde yoğun domuz sürüleri görülmüştü. Bu hayvanların beslenme, barınma ve üreme için makiliklerden başka yaşayacak yerleri yoktur. Eğer bu makilikler yok edilmeye devam ederse, domuzlar tarafından hem tarımsal araziler büyük oranda zarar görecek hem de kentte yaşamak zorunda kalacaklardır. Mevcut kalker ocağının hemen yakınında Asar Kale ve Kırkbasamaklar olarak bilinen sit alanları bulunmakta, Kirazlı’nın su açısından yaşam kaynaklarından biri olan gölete çok yakın mesafededir. Ayrıca Kuşadası Belediyesi’nin doğa ve kültür projesinin Kiraz ve Tülüşah rotası üzerindedir” dedi.
Kuşadası’nın bir turizm kenti olduğunu tekrarlayan ve turizmin en çok etkilendiği alanın ise çevre olduğunu belirten Sürücü; “Kuşadası’nın doğal peyzajını, ekolojik yapısını bozan bu tür faaliyetlere izin verilmemeli sadece tarım ve turizm faaliyetleri yapılmalıdır. Bu bağlamda EKODOSD tarafından Kuşadası Makiliklerinin ve Yaban Hayatının Korunması, tarımla turizmin bir arada yapılması için köylerde Ekoturizmin Yaygınlaşması Projesi yürütülmektedir” dedi.
Gerçekleştirilen toplantıya Kent Konseyi Başkanı Tunç Tuncer, Yaylaköy Muhtarı Erhan Yıkılmaz, Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kent Konseyi ve EKODOSD üyeleri, Kirazlı kooperatifi temsilcileri, duyarlı doğaseverler ve Yaylaköylüler katıldı.