Genel

Madran Dağı kaya resimlerinde inceleme yapıldı

Abone Ol


Madran Dağı'nın Çine ilçe sınırlarında yer alan bölgede tarih öncesi kaya resimleriyle ilgili, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil çalışmaları başlatılması üzerine yapılan incelemelerde bir kadın figürünün, bezemelerin olduğu ve 17’si sayılabilen el izinden oluştuğu görüldü. Devasa boyutlarda bir ana kayaya çizilen tarih öncesi kaya resimlerinin, Madran Dağları’nda ilk kez görüldüğünü ifade eden Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Latmos Dağları’ndan hayli uzakta olduğu, bu durumun da kaya resim kültürünün geniş bir coğrafyaya yayıldığını göstermektedir. Dünyadaki kaya resimleri arasında buradaki kaya resimleri eşsiz özelliklere sahiptirler. Mevcut buzul çağından sonraki diğer örneklerden farklı olarak, ne insana ne de hayvanlara karşı savaş ve şiddet içeren figürler bulunmamaktadır. Bu açıdan da önemli özellikleri bulunmaktadır. Aydın bölgesinin Göbeklitepesi sayılan insanlık tarihinin en eski kültürel miraslarından biri olan kaya resimleri, gelişecek olan ekoturizm faaliyetleri için, bölgenin önemli destinasyonlarından biri olarak, bölgeyi tüm dünyaya tanıtması açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.


“Maden kamyonu değil tur otobüsleri geçmeli”


Batısında zeytin, doğusunda fıstık çamlarıyla olağanüstü güzellikte bir doğal peyzaj oluşturan bölgenin en önemli özelliklerinden birinin de jeolojik oluşumları olduğunun altını çizen Sürücü; “Milyonlarca yılda oluşan bu kaya yapıları, rüzgar, yağmur gibi doğal nedenlerden dolayı, sanki bir heykeltıraşın elinden çıkmış eserler gibi çeşitli kaya şekillerinin oluşmasına yol açmıştır. Muhtemelen tarih öncesi dönemde ve antik çağda da kullanıldığı tahmin edilen, dönemin doğayla barışık insanları tarafından kullanılan bazı doğal yapıların, küçük dokunuşlarla hala kullanılmaya devam ettiği görülmektedir” dedi.

İnceleme ekibi tarafından yerel halkın tahıl ambarları olarak kullandığı doğal yapılarda da incelemeler yapıldı. Dünyada eşi benzeri olmayan içinde sayısız doğal ve kültürel değerlerin bulunduğu Latmos ve Madran Dağları bütünsel olarak korunması gerektiğini ifade eden Sürücü, bu muhteşem coğrafyanın içinde maden kamyonları yerine turistleri taşıyan tur otobüslerinin dolaşması ve tüm dünyaya tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Yapılan inceleme çalışmalarına Aydın Müzesi’nden arkeolog Yılmaz Akkan, Müze Araştırmacısı Aynur Akkan, Harita Mühendisi Evrim Özgen, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü’nden Uzman Ayşe Eyigör ve EKODOSD üyeleri katıldı.

Haber: Uğur Eser