Aydın Başak Koleji, Organ Bağışı Haftası kapsamında öğrencileri bilinçlendirmek ve farkındalığı arttırmak adına konferans düzenledi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Aydın Başak Koleji’nde gerçekleştirilen konferansta Adnan Menderes Üniversitesinden Organ ve Doku Nakli Hemşiresi Hülya Gülfidan, öğrencilere organ bağışı nedir ve neden bağış yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Öğrencilerle soru-cevap şeklinde ilerleyen konferansta dünyadan ve Türkiye’den verilen istatistik, anket ve haber örnekleri ile organ bağışının önemine değinildi.
Ülkemizde hem kadavra hem de canlı donörden alınan organların sayısının, nakil bekleyen hastaların sayısından az olması nedeniyle giderek aratan bir organ ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Gülfidan, “Organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının en büyük nedeni ailelerin organ bağışını kabul etmemesidir. Hasta yakınlarının beyin ölümünü kavramaması, dini inançlar, vücut bütünlüğünün bozulması ve hastaneye ya da çalışanlarına duyulan güvensizlik gibi endişeler organ bağışının istenilen seviyede olmasının nedenleri arasında” diye konuştu.
2017 verilerine göre sadece böbrek bekleyen hasta sayısının 21 bini bulduğunu belirten Gülfidan, “Türkiye’de organ naklinin canlılardan değil, hayatını kaybetmiş kişilerden olması gerekiyor. Avrupa’da organ bağışının yüzde 80’i kadavradan, yüzde 20’si canlılardan gerçekleşirken, Türkiye’de ise yüzde 75’i canlıdan, yüzde 25’i kadavradan olmak üzere nakil yapılıyor. Bağış sayısını arttırmak için organ bağışı yapan kişilerin ailelerini mutlaka bilgilendirmesi gerekiyor. Türkiye’de organ bağışı konusunda ailelerini bilgilendiren kişi sayısı yüzde 21 olarak tespit edildi. Bu konu vasiyet yoluyla aileye bildirilirse, ailenin yakınının organlarını bağışlama olasılığı da artacaktır” şeklinde konuştu.
Organ bekleyen birçok hastanın alternatif tedavilerle hayatta kaldığını söyleyen Gülfidan bu tedavilerin hem maliyetinin yüksek olduğunu, hem de hastanın kalitesiz ve daha az ömürlü bir yaşam sürmek zorunda kaldığını ifade etti.
Haber: Güllü Suh