Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla çevresel kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyordu.

Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlaması gereken Vodafone Akıllı Köy, özel ilaçlama ünitesi, erken uyarı sistemi, sulama yönetimi ve çiftçi bilgilendirme eğitimleri ile çevreci tarımcılıkta Türkiye’deki tüm köyler için model oluşturacaktı.

Dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy’ün, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil kırsal yaşam modeli, bir yandan bitkisel ve hayvansal üretimde verimliliği artırmayı planlar iken, bir yandan da çevresel kalkınmaya katkı sağlanması bekleniliyordu. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayacak olan Vodafone Akıllı Köy, özel ilaçlama ünitesi, erken uyarı sistemi, sulama yönetimi ve çiftçi bilgilendirme eğitimleri ile çevreci tarımcılıkta Türkiye’deki tüm köyler için model oluşturması ön görülmüştü.

Geçtiğimiz yıl uzun uğraşlar sonrası hayata giren Vodafone Akıllı Köy projesi TABİT iş birliğiyle yaklaşık 1 buçuk yılı geride bıraktı. Aydın'ın Koçarlı İlçesine bağlı Kasaplar köyünde hayata geçen Akıllı Köy projesinde, Köy halkının bir çok emeğine karşılık, şimdilerde köylünün dışlandığı bir proje haline gelmesi akıllarda durgunluk yarattı. İlk başlarda çiftçi bilgilendirme eğitimleri ile çevreci tarımcılıkta Türkiye’deki tüm köyler için model oluşturması ön görülen Vodafone Akıllı Köy projesi bilgilendirme yapmak yerine kendilerine destek veren Köylüyü mağdur ederek uygulamanın tam tersini yaptı.

Kasaplar Köyünde yaşayan vatandaşların iddiasına göre, TABİT yetkililerinin imza toplama aşamasında çok söz verdiklerini, daha sonra kapıların yüzlerine kapandığını dile getirdiler. Köylüler ile yaptığımız röportajda şu ifadeleri kullandılar, " İlk zamanlar kahvede oturup çay içerdik parasını ödettirmezler hatta kahveciyi tembihlerlerdi. TABİT Genel Müdürü Coşkun Yıldırım köyden çıkmaz hale gelmişti. Her gün bir kahvede oturur köylüye candan davranırdı. Meğer işleri bitene kadarmış. İmzalar toplandı ve sonra görene helal olsun.Çalışanların yarısı köyden olacak dediler ama nafile. Aldıkları işçileri çıkarttılar paralarını dahi ödemediler. Şuan mahkemelik olanlar var. Herkesi mağdur ettiler" diyerek isyanlarını dile getirdiler.

Özel Haber: Cemil Ağırbaşer