Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açılışını yaptığı ADÜ’ye bağlı Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) için gereken desteği sağlayacağını belirtti
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bir dizi ziyaret ve açılış için dün Aydın’a geldi. İlk olarak Adnan Menderes Üniversitesi’nin kuruluşunun 25. Yılı dolayısıyla düzenlenen akademik yıl açılış törenine katıldı. Açılış törenine Bakan Faruk Özlü’nün yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırım, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın milletvekili Mehmet Erdem, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, İl Jandarma Komutanı Selahattin Acara, Cumhuriyet Savcısı Kasım Tüten, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan ve Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, akademisyenler, bürokratlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
ADÜ’NÜN 56 BİN ÖĞRENCİSİ VAR
Törende ilk olarak konuşmasını yapan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Cavit Bircan, üniversite hakkında bilgi verdi. ADÜ’nün il geneline dağılmış halde, 18 fakültesi, 19 meslek yüksek okulu, 3 enstitüsü ve toplam 56 bin öğrencisi bulunduğunu aktaran Rektör Bircan, “Öğrencilerimizin 4 bin 120’si lisans üstü, 545’i ise yabancı öğrencilerden oluşuyor. 247’si profesör olmak üzere 1749 akademisyenimiz var” dedi. Üniversitelerin kuruldukları bölgede öncü olması gerektiğine dikkat çeken Bircan üniversiteye yapılan yatırımlara da dikkat çekerken “ Aydın yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından çok zengin. Her türlü kaynağı aktive etmek için akademisyenlerimizi seferber etmeye hazırız. Yaptığımız yatırımlarla sağlıkta söz sahibi olduk. İlk organ naklini önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğiz” diye konuştu.
“TEK İHTİYACIMIZ ÇALIŞKAN OLMAK”
Törende daha sonra Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger konuşmasını yaptı. Aydın’ın tarım, jeotermal, turizm ve sanayide çok büyük potansiyeli olduğuna dikkat çeken Vali Köşger “Üniversitemiz 25. Yılını kutluyor. Bu potansiyeli artık alın teri yerine akıl teriyle, teknolojiyle buluşma zamanı geldi. Tarımın sanayinin teknolojiyle birleşeceği günleri göreceğiz” dedi. Törende konuşan Bakan Faruk Özlü ise üniversitelerin bilgi ve teknoloji üretmesi ve bunların üretimde kullanılması için üniversiteleri desteklemek zorunda olduklarını belirterek “Adnan Menderes Ünversitesi’nin bir misyonu daha var. Adnan Menderes bir değerler bütünüdür. Aradan yarım asır geçti ama millet sevdalılarına düşmanlık geleneğinde bir şey değişmedi. Heves gülüyse takat bitmez. Bu ülkenin küresel bir oyuncu olmasını istemeyenlerin heveslerinin ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Yöntemleri değişiyor ama hevesleri değişmiyor. Siyasiler olarak bizlere, üreten beyinler olarak sizlere daha fazla çalışmak ve üretmek görevi düşüyor. Atatürk’ün dediği gibi tek ihtiyacımız çalışkan olmak” dedi.
TEKNOKENTE DESTEK SÖZÜ VERDİ
AR-GE, inovasyon ve yüksek teknolojinin önemine değinen Bakan Özlü “Esasen tek açığımız teknoloji açığı. Tarımda teknoloji kullanmak zorundayız. En üst teknolojinin transferi mümkün değil çünkü transferi çok maliyetli. O nedenle yüksek teknolojiyi kendimiz üretmek zorundayız. Geçtiğimiz yıl çıkardığımız Sınai Mülkiyet Kanunu üniversitelerin patent potansiyelini artırma konusunda düzenlemeler içeriyor. Üniversitelerde ortaya çıkan buluşları hak sahipliğini üniversiteye veriyoruz. Ayrıca buluşlardan elde edilecek gelirin en az üçte birinin öğretim görevlisine verilmesini şart koşuyoruz. Bakanlık olarak teknoparkları destekliyoruz. ADÜ’nün kurduğu teknokente de ne kadar gerekiyorsa o kadar hibe yapacağız” dedi. Açılış töreninde son olarak Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırı ilk dersi verdi. Yıldırım üniversitelerin özerk olması gerektiğine dikkat çekerek “Bilginin faydalı olması gerekir ama bilim sadece faydacı yaklaşımla olmaz. Üniversite düşünce özgürlüğünün olması gerekir” diye konuştu.
Açılış töreninin ardından protokol üyeleri kurdele keserek Teknokent’in açılışını yaptı. Bakan Özlü bir süre Teknokent’i gezerek rektör Cavit Bircan’dan bilgi aldı.
Haber: Filiz Özdemir