Koronavirüsüne karşı ülke genelinde alınan önlemler kapsamında beyanname sürelerinin de uzatılmasını talep eden mali müşavir ve muhasebeciler, sosyal medya üzerinden #beyanlaruzatılsın başlığı ile farkındalık yaratmaya çalışıyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Rıza Yörüyen; “Evde kal çağrısına uymak istiyoruz. Önce sağlık, önce insan yaklaşımıyla beyannameler uzatılsın diyoruz” dedi.

Aydın genelinde 923 üyesi bulunan Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Şubat ayı beyannamelerinin teslim süresinin uzatılmasını talep etti. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) öncülüğünde ülke genelinde beyanname sürelerinin uzatılması için başvuru yaptıklarını belirten Aydın SMMMO Başkanı Rıza Yörüyen; “Mart ayı içerisinde verilen, Şubat ayı beyannameleri ile ilgili herhangi bir erteleme gelmedi. O nedenle meslektaşlarımız ofislerinde çalışmak zorundalar. Sürekli ve süreli işlerimiz var ve bu işlerden dolayı da meslek camiası olarak bürolarımızda çalışmak zorunda kalıyoruz. Eğer çalışmazlarsa bu beyannameler verilemeyecek ve bununda belli bir külfeti, belli bir cezası var. Önce sağlık, önce insan yaklaşımıyla beyannameler uzatılsın istiyoruz. Uzatılma kararı geldiği an ülke geneli yaklaşık 1 milyon meslektaşımız da evlerine dönecek ve risk unsuru taşımayacak” dedi.

“Evraklar, büyük risk oluşturuyor”


En büyük sıkıntılarının müşterilerinden aldıkları evraklar olduğuna dikkat çeken Yörüyen; “Bu evrakların, hangi ortamda, ne şekilde bize ulaştığını bilmiyoruz. Bunlar üzerinde virüsün bulunma ihtimali yüksek evraklar. Büromuza gelen evraklar bizler için büyük risk oluşturuyor. 1 haftadır beyannamelerin ertelenmesi için hem Aydın odası olarak hem de Genel Merkezimiz TÜRMOB olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza müracaat ediyoruz. Bugüne kadar bu müracaatlarımız karşılanmadı, sonuç alamadık” dedi. Ülke genelinde yaşanan zor süreçte her türlü göreve hazır olduklarının altını çizen Yörüyen; “Meslektaşlarımızın bürolarına gidip çalışmaları, şirketlerde bağımlı çalışan arkadaşlarımızın çalışması her an bir tehlike arz ediyor. Cumhurbaşkanımızın evde kal çağrısı var, biz bu çağrıya uymak istiyoruz. evimizde kalmak istiyoruz ancak yaptığımız iş ve görev sebebiyle de böyle bir ortam oluşturulmuyor” dedi.

“Yasak sonrası, kaosumuz var”


İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 65 yaşı üzeri vatandaşların dışarı çıkma yasağı ile ilgili de kaosun ortasında kaldıklarını belirten Yörüyen; “Bugün daha özel bir sorunumuz var. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı var ve bizim 65 yaş üstü meslektaşlarımız var. Bun durum ile ilgili netleşen bir konu yok. O meslektaşlarımız yasak dolayısıyla dışarı çıkamıyorlar, hem bürolarını kapatmak zorundalar hem de bu beyannameleri yetiştirip vermeleri gerekiyor. Böyle bir kaosumuz da var şuan ve onu da aşamadık. Ülkede eğitim kurumları, kafeler, restoranlar, toplu alanlar komple kapanıyor. 10 Nisan’a kadar Maliye’ye girişler yasak, noterler dönüşümlü sisteme geçti. Adliye neredeyse kapalı. Yani tüm devlet kurumlarında böyle önlemler alınırken muhasebe bürolarında bizler personellerimiz ile beraber gelip, çalışmak zorunda kalıyoruz. Biz de evde kal çağrısına uymak istiyoruz. Ancak böyle bir ortam yaratılmıyor bize. isyanımız bu” dedi.

“Sesimizi duyan yok”


Mali müşavir ve muhasebecilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları farkındalık paylaşımlarına da değinen Yörüyen; “Öncelikle TÜRMOB başkanlığında 16 Mart’tan bu yana önlemlerin alınması ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığıyla görüşmelerimiz ve yazışmalarımız devam ediyor. Bu konuda her hangi bir cevap alamayınca, geçtiğimiz Cuma günü itibariyle sosyal medyada #beyanlaruzatılsın başlığı ile algı yaratmaya çalıştık. En azından sesimizi duyurmaya çalıştık ama şu ana kadar sesimizi duyan yok. Camia olarak bugüne kadar işverenle devlet arasında köprü görevini en iyi yapan kurumlardan biri olduk. Birlikte çalışmaktan ve devletimiz için çalışmaktan da mutluyuz ama böyle bir dönemde önce sağlık, önce insan diyoruz. Bu işin maddi boyutlarla ölçülemeyecek sıkıntıları doğacak. Duyumlarımıza göre bazı illerimizde karantinaya alınan meslektaşlarımız bile var. Yani bu konularla ilgili yasal yaptırımlar, düzenlemeler ne olacak merakla bekliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımızın iki dudağının arasından çıkacak söze bakıyoruz. Bir an önce ertelemelerin gerçekleşmesini ve evlerimize dönmek istiyoruz. Evde kal çağrısına uymak istiyoruz” dedi.

Haber: Uğur Eser