Aydın Ziraat Odaları, bir süredir talepte bulunduğu pamukta müdahale alımının ve desteklemelerdeki belirsizliğin son bulması için Ankara’ya gidecek. Aydın ziraat odalarını temsilen Ankara’ya gidecek olan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu “Bu belirsizlik devam ederse üreticilerimiz pamuk ekiminden vazgeçecekler” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Söke Ziraat Odası’nda bölgedeki odalar ve kooperatiflerin de katıldığı koordinasyon toplantısında pamukta yaşanan sıkıntılar görüşülerek müdahale alımı konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na taleplerde bulunulmuştu. Tarımın piyasalarda belli bir noktanın altına düştüğü zaman devletin müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu; “Devlet müdahale alımlarını Ege bölgesinde TARİŞ gibi birlikler vasıtasıyla gerçekleştiriyor. Nasıl fındığın müdahale alımında Toprak Mahsulleri Ofisi devreye giriyorsa, pamukta da aynı şekilde birliklerin devreye girmesi gerekiyor. Şu anda çıkardığımız bir maliyet tablomuz var ve piyasamız bu maliyet tablosunun altına düştüğünde bu fiyatlara müdahale edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Dünyada bunun örnekleri var. Gelişmiş ülkelerde de bu tarz bir politikalar izleniyor” dedi.
“Pamuk ekimleri duracak”
Pamuk üreticisinin pamuktan uzaklaşırsa kolay kolay geriye dönmeyeceğinin de altını çizen Kendirlioğlu; “Buda Aydın’daki tarımın dengesini bozar. Her zaman söylüyoruz, pamuk Aydın tarımının dengesidir. Bu dengenin bozulmaması gerekli ve bozulmaması için devletin müdahale etmesi gerekir. Buda ancak birlikler vasıtasıyla müdahale alımı ile mümkündür. Bu konunun bir an önce önüne geçemezsek pamuk ekimleri duracak. Üretici alternatif ürünlere yönelecek ve bu durum diğer ürünlerin de piyasasını bozacak. Pamuğun Aydın’da yok olması demek diğer ürünlerinde dengesinin bozulması demektir. Bunun için pamuk çok önemli. Aydın’da pamuğun alternatifi ürünler var ama bu ürünler bol olacağı için fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gider. Çiftçi alternatif ürünlerden de para kazanamaz hale gelir. Pamuk, özellikle Aydın tarımının dengesidir. Pamuk çok önemli ve meşakkatli bir bitkidir. Aynı bebek gibi bakım ister. Yoğun bir emek isteyen bitkidir, pamuk” dedi.
“Yarın iş işten geçebilir”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alımı için devreye girme ihtimali ile ilgili de konuşan Başkan Kendirlioğlu; “ TMO çiftçiye maddi destek anlamında devreye girebilir ama pamuk farklı bir ürün olduğu için bir fındık gibi alımını yapamaz ve aldığı mahsulü saklayamaz, işleyemez çünkü pamuğun işlenmesi gerekir. Pamuk ham bir maddedir, bunu banliyo hale getirmek gerekir. TMO’nun tesisleri yok, pamuğun ayrı tesisleri olması gerekir çünkü pamuğun işlenmeden ham haliyle uzun süre saklanması mümkün değil. En kötü şartlarda 1-2 ay içerisinde işlenmesi gerekir pamuğun, yani sıkıntılı bir iştir pamuk. Biraz bilgi gerekiyor bu konuda. Bizlerde bu konunun ne kadar önemli olduğunu anlatabilmek için önümüzdeki hafta Çarşamba günü Aydın ziraat odalarını temsilen ve koordinasyon başkanı olarak Ankara’ya gideceğim. Sayın Bakanımıza durumu ileterek taleplerimizi sunacağız. Destekleme alımları ile ilgili de bir açıklama hala daha yok, şuan da bir belirsizlik hakim. Bu belirsizliğe bir son vermek adına bu konuda karar verme yetkisine sahip Tarım Bakanlığı’na giderek çözüme kavuşturulmasını talep edeceğiz. Yoksa yarın iş işten geçebilir” dedi.
Haber: Uğur Eser