Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen STEM Bilim Şenliği düzenlenen törenle açıldı.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü, 75 okul ve 3 bin öğrencinin katıldığı STEM Bilim Şenliği’nin açılışı gerçekleştirilen törenle yapıldı. Gerçekleştirilen törene Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Aydın İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Aydın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Zeynep Yılmaz ve kurum müdürleri katıldı.


“Birinci önceliğimiz olacaktır”


İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilim ve teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş; “Bu ilerleme ve değişim çağımız insanlarının da farklı becerilere sahip olmasını zorunluluk haline getirmiştir. Bu beceriler 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılmakta olup üreticilik ve inovasyon, eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim ve iş birliği, medya okuryazarlığı gibi ifadelerle belirtilmektedir. Bu becerileri elde edebilmek için çağımıza uygun öğrenme modellerinin uygulanması gerekmektedir. Bu öğrenme modellerinden birisi de STEM eğitimidir. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi dört önemli disiplinin entegrasyonunu hedefleyen STEM eğitimi kendi içinde işbirliği yaparak derslerin birbirlerine entegre edilmesini sağlamaktadır” dedi. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için en büyük itici olan insan gücünün, çalışma çağındaki nüfusun 2040 yıllarında 65 milyon olacağının ön görüldüğünü sözlerine ekleyen Okumuş; “Bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirebilmemiz için, çocuklarımızda doğal olarak var olan bilimin de ana motivasyon kaynağı olan merak duygusunu bir araya getirmemiz gerekmektedir. Çocuklarımızın isteklerini canlı tutarak potansiyellerini açığa çıkarak şekilde yapılandırmamız birinci önceliğimiz olacaktır” dedi.


“Bilgi, marifete dönüşürse faydalı olur”


Konuşmasına başlarken ‘Mehter’in, dünyanın en güzel askeri müziklerinden birisi olduğunu vurgulayan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger; “Biz 600 yıl üç kıtada hakkaniyetle, adaletle nizamı alemi sağlarken, oralara at sırtında gidiyorken sadece mehterle gitmedik. Mehter’in insanın kanını coşturan, her zaman şevklendiren bir tesiri var. Ancak sadece mehterle at sırtında, sadece silahla ülkelere hakimiyet kurmak ve bunu sürdürmek mümkün değil. Bunu ancak bilimle, sanatla, estetikle, mimariyle, adaletle kurduğunuz devlet nizamıyla ve sağladığınız ekonomik refahla sürdürebilirsiniz. Onu da ecdadımız o asrın en gelişmiş teknolojilerini, mimarilerini kullanarak üstesinden gelmişler. İşte STEM projesi dediğimiz bu. Bilgiyi ezberleyerek değil, bilgiyi faydalı bir uygulamaya dönüştürürseniz, işin hakikatı ortaya çıkmış oluyor. Ancak malumatı, marifet haline getirilirse faydalı hale gelir. Aydın bu konuda eğitim alanında nasıl önderlik yapmışsa, yine önderlik yapmaya çalışıyor. Bu STEM projeleri ile öğrencilerimizin potansiyelleri açığa çıkacak ve faydalı uygulamalar üretecektir “ dedi.



Konuşmaların ardından şenliğin açılış kurdelesi kesen Vali Köşger ve protokol, stantları gezerek öğrencilerden bilgi aldı. Şenlikte, mehteran takımının gösterileri ve Mustafa Kiriş Ortaokulunun halk oyunları ekibinin performansları büyük beğeni topladı. Stantları gezen Vali Köşger'e, öğrenciler Hezarfen'in Uçağı'ının maketini hediye ettiler.

Haber: Uğur Eser