Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sözcü muhabiri Gökmen Ulu'nun canlı yayınına konuk oldu. Aydın ile ilgili tarımdan ekonomiye kadar birçok alanda bilgi veren Başkan Çerçioğlu, üretimin önemine dikkat çekti. Büyükşehir’in tarım ve hayvancılık projelerinden bahseden Başkan Çerçioğlu; “Bu dönemde artık ülkeler içine kapanacak. Bu sebeple ülkemizdeki verimli arazilerin ekilip biçilmesi gerekiyor. Şuanda tam ekim zamanı ve bu zamanı kaçırmamalıyız. Eğer kaçırırsak gerçekten ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Artık ithalat yok. Kendi kendine yeten bir ülke olabilmemiz için, bizim bu arazilere ekim yapmamız gerekiyor. Biz Aydın’da bunu yıllardır yapıyoruz. Eskiden olan Yerli Malı Haftası olurdu. Biz gene buna geri dönmek zorundayız. Belki de korona bunu sağlayacak” dedi.

“Siyaset üstü bir yaklaşımla ihtiyaç sahiplerine ulaşmak amacındayız”


CHP’li Belediyelerin başlattığı yardım kampanyalarının hükümet tarafından engellenmesi ile ilgili de konuşan Başkan Çerçioğlu; “Türkiye’de sosyal belediyeciliği en iyi uygulayan belediyelerden bir tanesiyiz. Her zaman fakir fukaranın yanın da olduk, olmaya da devam ediyoruz ama bu süreçte gerçekten çok üzüldüm. Elbette devlet içinde devlet olmaz ama millet içinde imece olur. İmece yüzyıllardır, bizim örfümüzde olan bir usuldür. Çok zor günlerden geçiyoruz, bu sebeple de vatandaşlarımız birbirleriyle yardımlaşma içerisinde, biz de bu amaçla siyasi parti ayrımı gözetmeksizin yola çıkmıştık. Yakın tarihimizde Van, Elazığ, Marmara Depremi gibi felaketler yaşadık ve bu dönemde de bütün yerel yönetimler, vatandaşlar kenetlendi, seferber oldu. İşte bu tam bir imece, biz de bu mantıkla yola çıkarak böyle bir usul başlattık. Bizim amacımız kepenk indiren, ekonomik sıkıntıya düşen vatandaşlarımıza destek olmaktı. Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız ile mağdur esnaflarımız arasında bir köprü oluşturmaktı. Bu süreçte Aydın’da 46 bine yakın esnaf, kepenk kapatmak zorunda kaldı, vatandaşlarımız gerçekten çok zor durumda. Siyaset üstü bir yaklaşımla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşmaktı amacımız ama biz belediye kanunları çerçevesinde yine vatandaşlarımıza destek oluyoruz” dedi.

“Tarımda ‘Ata’ Hareketi”


Bu zor süreçte zor durumda kalan kesimlerden biri olan çiftçiler için de harekete geçtiklerini ifade eden Başkan Çerçioğlu; “Aydın ekonomisinin yüzde 50'si tarıma dayalı ve biz uzun bir süredir Ata Tohumları üzerinde çalışıyoruz. Aydın’da büyüklerimizin sandıklarında sakladığı bütün tohumları topladık ve bu tohumları belediyemizin serasında fide haline getirdik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 milyon fideyi vatandaşlarımıza dağıttık. Vatandaşlarımız bu fideleri tarlalarına, bahçelerine, balkonlarına ektiler. Benim vatandaşlarımızdan tek ricam, bu fidelerden elde ettikleri ürünlerin tohumlarını saklamaları ve gelecek yıl tekrar kullanabilecekler. Neden bunu söylüyorum. Çünkü artık her ülke gıda konusunda kendini korumaya aldı. Artık gıdada eskisi gibi ithalat olamayacak. Herkes kendi içine kapandı ve kendi kendimize yetmemiz gerekiyor. Bundan dolayı bu proje bu dönemde çok önem kazandı” dedi.

Başkan Çerçioğlu, Ata Tohumları’ndan elde edilen meyve ve sebzelerin de yine Büyükşehir bünyesindeki Halk Ege Et mağazalarında halkla buluşturduklarını ifade etti.

“Bir döngü oluşturuyoruz”


Aile Tipi Koyunculuk projesinden de bahseden Başkan Çerçioğlu; “Bizi Büyükşehir olarak hem küçükbaş hem büyükbaş hayvancılığa çok önem veriyoruz. Bu konuda biz büyük bir çiftlik kurduk. Bu çiftliğimizde sakız koyunlarımız ve Çine Çaparı, Honamlı keçisi gibi bölgenin diğer çeşitleri de var. Biz burada bir üretim yapıyoruz ve bu ürettiğimiz koyunları da özellikle kadın çiftçilerimize ücretsiz olarak veriyoruz. Amacımız, köyden şehre göçü engellemek ve kadınlarımızın aile bütçelerine katkı sağlamaları. Süt verimi ve ikiz üçüz yavrulamasından dolayı da sakız koyunlarını kullanıyoruz. Bu hayvanlardan elde edilen sütü de Büyükşehir olarak satın alıyoruz ve Halk Ege Et mağazalarımızda uygun fiyatla satışını yapıyoruz. Yani bir döngüyü oluşturuyoruz burada” dedi.

“Yerli ve milli böyle olunur”


Halk Ege Et’in çok önemsediği bir proje olduğuna dikkat çeken Başkan Çerçioğlu; “Biz Büyükşehir Belediyesi olduğumuzda modern bir mezbahamızı açtık. Bölgemizdeki besi hayvancılığına çok önem veriyoruz ve bölgenin büyükbaş hayvanlarını alıyoruz. Mezbahamızda işlendikten sonra etler, Halk Ege Et mağazalarımıza gidiyor. Yani aracıları ortadan kaldırdık. Üreticiden direk tüketiciye ulaştı. Hijyenik, ekonomik eti halkla buluşturuyoruz. Bu şubelerimizin bir tanesini de İzmir’de açtık. Bu şubelerimizde kadınlarımızın kooperatif aracılığıyla oluşturduğu ürünleri de şubelerimizde vatandaşlarımızın satışına sunuyoruz. Hayvancılıkta en büyük sorun olan girdi maliyetleri konusunda da harekete geçtik. Korona virüsü sonrasında çiftçimiz çok zor durumda. Biz aynı zamanda piyasadan çok çok uygun rakamlara yem desteği de veriyoruz. Eğer siz küçük bir aile tipi çiftçilik yapıyorsanız o zaman da ücretsiz yem desteği veriyoruz. Böyle bir döngümüz devam ediyoruz. Yerli hayvanlarımız alıyoruz. Bakın yerli ve milli böyle olunur. Kendi köylünüze, kendi çiftçinize destek vererek yerli ve milli olunur ve bu düşünceyle devam ediyoruz çalışmalarımıza” dedi.

“Pozitif ayrımcılık yapıyorum”


Cumhuriyetin kuruluş felsefesine uygun bir uygulama olan kooperatifçilik çalışmalarından da bahseden Başkan Çerçioğlu; “Özellikle kadınlarımızı destekliyoruz. Bütün kooperatiflerimize destek oluyoruz. Kadın kooperatiflerinin kurulmasında destek oluyoruz. Örneğin, Aydın genelinde gördüğünüz tüm çiçekler, Çine Mutaflar’da ki kadın kooperatifinden elde ediyoruz. Ayrıca tüm bu bölgedeki ve İzmir’de ki kadın kooperatiflerinde üretilen tüm ürünleri Halk Ege Et şubelerinde vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bu hizmetlerimizle bir nebze de olsa yarattığımız istihdam ile işsizliğe de çare oluyoruz. İnanın buradan kazanç sağlayan kadınlarımız çocuklarını okutuyorlar. Böyle bir durumda da en mutlu olan kişi ben oluyorum” dedi.

Başkan Çerçioğlu, kadınlara karşı her zaman pozitif ayrımcılık yaptığını da sözlerine ekledi.

“İsmi gibi aydın gençler yetişiyor Aydın’da”


Eğitime verilen destek kapsamında Aydın’da 17 tane Kültür Merkezi olduğunu belirten Başkan Çerçioğlu; “Korona virüsü sebebiyle şuan kültür merkezlerimiz açık değil ama orada binlerce öğrencimiz var. Merkezlerimizde, öğrencilerimiz okullarında gördüğü derslerinin tekrarını, ödevlerini yapabiliyorlar. Tabiki sadece ders değil, buralarda çocuklarımızın gençlerimizin özgüvenli yetişmelerini sağlıyoruz. Basketbolunda, voleybola, müzikten resime kadar birçok alanda hobileri ile ilgili eğitimler alabiliyorlar. Amacımız çocuklarımızı geleceğe hazırlamak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda gençlerimiz ilerliyor. İsmi gibi aydın gençler yetişiyor Aydın’da” dedi.

“İyi tarımı anlatacağız”


Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin önemli girişimlerinden olan Çiftçi Merkezi ile ilgili de bilgi veren Başkan Çerçioğlu; “Benim çok önemsediğim projelerden bir tanesi. Tarım ve hayvancılık alanında yaptığımız projeleri daha da arttırmak için Aydın Çiftçi Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. Bu merkezde hayvancılık, meyvecilik, bağcılık, Ata Tohumları, şifalı Ege otları gibi çeşitlerin üretimini yapacağız. Aynı zamanda bu merkezimiz bir eğitim merkezi olacak. Yani çiftçilerimizin eğitildiği daha fazla bilgilendirildiği, kısacası iyi tarım nasıl olacağının anlatıldığı bir merkez olacak. Türkiye’de önemli sorunlardan bir tanesi olan tarımda ilaçların bilinçsizce kullanılmasını önlemek için ziraat mühendislerimiz devrede ve Aydın’da ki çiftçilerimize eğitim ve destek vermek amacındayız” dedi.

Haber: Uğur Eser