Pırlantadan kozmetiğe, teknolojik ürünlerden giyime kadar sevdiklerini mutlu etmek isteyenler 14 Şubat Sevgililer Günü’nde her zaman olduğu gibi yine çiçekçilerin kapısını çalacak.
En az sevgililer ve çiftler kadar Sevgililer Günü’nün yolunu gözleyen çiçekçiler, 14 Şubat için ürün stoklarını çoktan doldurdu. Bu özel gün için hem üreticiler hem satıcılar hazırlıklarını tamamladı. Cuma günü birçok kişinin uğrak noktası haline gelecek olan çiçekçiler, Sevgililer Günü’nü beklemeye başladı.

Adnan Menderes Bulvarı’nda yer alan Büşra Çiçekçiliğin sahibi olan Ahmet Özyılmaz, Sevgililer Günü’nde oldukça fazla iş yapmak istediklerini belirtti. Özyılmaz, “Sevgililer gününde umudumuz yüksek, iyi bir gün olmasını aldığımız malı satabilmeyi istiyoruz. Geçen yıllara nazaran bu yıl umudumuz daha az açıkçası. Çünkü sevgiliye daha pahalı daha sıra dışı hediyeler alarak çiçek en sona bırakılıyor. Sevgilisi değerli olanlar değerli ürünler alıyorlar, çiçekçiyi en son düşünüyorlar. 14 Şubat’ta bizi tercih eden müşterilerimiz genelde nişanlı yeni evlenmiş veya sevgili atağında olanlar oluyor” dedi.


Hediyeyi unuttunuz diye üzülmeyin


Yıllardır çiçekçilik yaptığını dile getiren Gençlik Çiçek’in sahibi Gültekin Uysal, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde hediye almayı unutanlar için ertesi günde de kampanya yaptıklarını ifade etti. Gültekin Soysal, “26 yıldır bu işi yapıyorum. 14 Şubat Sevgililer Günü bizim için çok yoğun bir gün haline geliyor. Daha fazla müşteriye hitap ediyoruz. Maddi beklentimiz yüksek, daha fazla ciro yapmayı planlıyoruz. Fakat yıllara göre müşteri sayısında yaşanan düşüş gözle görülmekte. Rakamlar enflasyondan dolayı yükseldiği için ciro olarak düşmez ama müşteri sayısında azalma mevcut. Sevgililer gününde hediye alan iki grup var. Biri üst gelirli grup diğeri alt gelirli grup. Üst gelirli grup için hediyenin maddi boyutu pek önemli değil onlar daha maliyetli hediyeler alabiliyor. Bu yüzden bizim hitap ettiğimiz müşterimiz alt gelir grubundaki insanlar, sevgilisine tek taş yüzük alamayacak, alacağı hediyenin de belli bir maliyeti aşmayacak insanlar. Buna rağmen satış sayıları azalıyor. Çünkü insanlar zor geçiniyor ve ihtiyaçlar listesinde çiçekten önce gelen kalemler var. Önce o kalemleri karşılamak zorundalar. En büyük satışı anneler gününde yapıyoruz. Ama Sevgililer Günü de Öğretmenler Günü’nün önüne geçiyor. Daha fazla önem kazanmaya başladı. Çünkü Sevgililer Günü’nde hediye almamak kavga sebebi haline geldi. Hatta biz unutanlar için ertesi günlerde de kampanya yatıyoruz. Sipariş aldığımızı fakat yoğunluktan atladığımızı ifade ederek kabahati üzerimize alıyoruz.


Çiçekçilerin de dertleri var


Ekonomik koşullar ve işportacılar nedeniyle işlerinden istediği randımanı alamayan çiçekçiler yıllar geçtikçe satışların azaldığını belirtti. 20 sene öncesine kadar daha çok iş yaptıklarını belirten Ahmet Özyılmaz, bu aksamanın nedeninin ekonomik şartlar olduğunu belirti. Ahmet Özyılmaz, “2000’li yıllara kadar güzel bir kazancımız vardı. Ekonomi bu kadar kötü değildi. Ama 2000 yılından sonra gelirimiz düştü. Bugün x fiyatına aldığımız bir ürünü ertesi gün aynı fiyata alamıyoruz. Bu sene aldığımız bir ürün sonraki sene fiyat olarak ikiye katlanıyor. Biz müşterilerimize bunu yansıtmamaya çalışıyoruz ama bizim de artık bir yere kadar dayanma gücümüz var. Çünkü küçük esnafız biz. İnsanların ekonomiden yana sıkıntıları olduğu için bu dolaylı yoldan bize yansıyor. Biz burada dükkan işlettiğimiz için vergi veriyoruz, stopaj veriyoruz, eleman çalıştırıyoruz. Kaldı ki çiçekleri kendi bahçemizden yetiştirmiyoruz. Toptancıdan alıyoruz. Sevgililer Günü gibi özel günlerde herkes çiçekçi oluyor. Eline iki kova gül alan kısa günün karı fikriyle sokakta satış yapıyor. Biz vergi verdiğimizle kalıyoruz. Bu anlayışla mücadele etmemiz gerekiyor. Sadece bizim kendi camiamızın değil yerel yönetimde sorumlu kişilerinde bu konuya el atması gerekiyor” dedi.

Çiçeklerin, ihtiyaç listelerinin en son sıralarında yer aldığını belirten Gültekin Soysal, en ufak ekonomik sarsıntıda zarar gördüklerini dile getirdi. Soysal, “Serbest piyasa şartlarında herkes her işi yapabiliyor. Biz burada belli bir ticaret yapıyoruz, vergi mükellefiyiz. Ama sadece bunu özel günler için yapan bireyler var tabi ki bizim için olumsuz bir durum bu. Ama Türkiye şartlarında bu her iş kolunda karşımıza çıkıyor. Ticaret zincirin halkaları gibi her toplumdaki gelir seviyesi artarsa bizim de işlerimiz düzelir güzelleşir” diye konuştu.

Haber: Fatih Baştürk Dal