Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de etkisini sürdüren korona virüs eriği de etkiledi. Korona virüs tedbirleri kapsamında alınan ve hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasakları eriğin ağaçta kalmasına sebep olurken, üretici de artan maliyet ve düşen tonajdan yana sıkıntılı. Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesi’nde 3 kuşaktır erik üreticiliği ile uğraşan çiftçi ve tüccar Levent Mutlu, salgın dolayısıyla ithalatın durmasıyla eriğin dalında kaldığını ifade etti. Bu sene rekoltenin yüksek olmasına karşın, ürünlerin dalında kaldığını ifade eden Mutlu, sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde ürün alımı yapan hallerin ve son tüketiciye ulaşmasını sağlayan marketlerin kapalı olması eriği dalında bıraktığını belirtti. Yılda bir defa mahsul alabildiklerini ve 15 gün ile 1 ay süren hasat zamanı olduğunu belirten Mutlu, hallerin kapalı olmasından kaynaklı hasat yapamadıklarını ve yapsalar bile eriğin paketlenip muhafaza edilmediğini, toplamadıkları takdirde de dalında sararıp rekolteyi düşürdüğünü söyledi. Geçen sene 70 ton erik işlediklerini, bu sene tonajın yarı yarıya düştüğünü ifade eden Mutlu; “Bunun sebebi de eriğin dalında kalmasından kaynaklı kalitesinde yaşanan düşüştür. Korona virüsten dolayı üretimimiz yarı yarıya düştü. Zarar ettik. Ama işçimizin ödemelerini günü gününe aksatmadan yapıyoruz” dedi.


Tarlada Fiyat Dip Pazarda Cep Yakıyor


Eriğin fiyatının hallerde belirlendiğini ve her gün değişkenlik gösterdiğini söyleyen Levent Mutlu; “Arz ve talep doğrultusunda fiyatlar büyük hallerde belirleniyor. Biz eriğimizi uzun uğraşlar sonucu hasat zamanı geldiği zaman tek tek dalından topluyoruz. Toplanan erikler kasalarla taşıma yapıldıktan sonra yere açılan yaygıda kalitesine göre seçilip poşetleniyor. Araçlarımızla bize en yakın konumda bulunan Umurlu halindeki tüccarlara teslim ediyoruz. Onlarda kamyonlar ile ülkemizin belli başlı şehirlerinde bulunan hallere sevkiyatını yapıyor” dedi.

Hiçbir aracı olmadan Bekiroğlu cinsi eriğin 3,5 TL, Papaz cinsi eriğin ise 5 TL’den sattıklarını ifade eden Mutlu; “Peki, buradan çıkış yapan erik pazarda ya da marketteki tezgâhta yerini alana kadar fiyatı 3 veya 4 katı oluyor. Korona virüs yüzünden üretimimiz yarıya düştüğü bu zamanlarda arada ki 15 TL fiyat farkı var. Yine üretici kaybetti. Çiftçinin yüzü yine gülmedi” dedi.

 İşçi fiyatları Yüksek


Eriğin fiyatının düşük olması ve işçi fiyatlarının yükselmesi üreticiyi zor duruma soktuğuna dikkat çeken Mutlu; “Geçtiğimiz sene günlük yevmiye fiyatının 70 TL. iken bu sene 90 TL. olması çalışılan saatle kıyasladığımız da yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ortalama 6 saat çalışıyoruz. Mevsimsel bir ürün olduğu için sıcak havada toplanamayan erik, işçilerin sabah erkenden gelip öğlen sıcağa kalmadan toplayabildikleri kadar eriği paketlemek zorundayız. Korona virüsün erik meyvesinde de yarattığı olumsuzluklar yüzünden düşen kalite ve buna bağlı olarak tonajda yaşadığımız sıkıntı ayrıca fiyatın düşük maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çok üzgünüz. Gerçekten bu sene erik tat vermedi ve zarar ettik. Ama işçi kardeşlerimizin emeklerini karşılıksız bırakmadan zor durumda bile olsak ödemelerini gününde yapıyoruz” dedi.

Özel Haber: Çağrı Çantal







Editör: TE Bilişim