Artan vakalar sonrasından alınan yeni tedbirler ile birlikte esnaflar bir kez daha kepenk indirdi. Aydın’da eğlence sektöründe işletme sahibi olan Altan Kemerci, en az 100 kişinin işsiz kalmasına sebep olduklarını dile getirdi. Kemerci, “Bizim işletmemizin kapıları insanların iyi kötü günlerinde hep açıktı. Evlilik tekliflerinin ve toplantıların yapıldığı, doğum günlerin kutlandığı mekânlar olduk. Çoğu öğrenci olmak üzere birçok insanla çalıştık. Bugün yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. En az 100 kişinin ekmeksiz kalmasına sebep olduk. Bu benim için çok ağır duygu. Sorunlarımızı anlatıyoruz, dar boğazdayız ama işçisi emekçisi, müzisyeni hepsi aynı durumda” dedi.
AYAKTA KALMAK İÇİN FIRSAT VERİN
Devlete ödenen vergilerin bir kısmının faizsiz olarak kredi şeklinde verilmesi halinde işletmeyi ayakta tutabilme fırsatı bulabileceklerini dile getiren Kemerci, “Devletimiz işletmelere belgelediği rakamı, kapalı olduğu dönem için 1 yıl ödemesiz faizsiz kredi versin. Mesela ben temel giderlerini tam sağlayan bir işletmeyim, ayakta kalmalıyım. Bizim ödediğimiz vergilerin binde onunu bize kredi olarak versinler. Biz yardımdan da geçtik. Bu olursa ayakta kalmak için fırsatımız olur. Acil ihtiyacımız olan şey; para ve devletten. 12 yıllık esnafım, ödediğim verginin, sağladığım istihdamın 6 aylığını veya bir yılını bana kredi olarak verirse kendimi toplama şansım olur. Hibe olarak bile istemiyorum. 11 yılım devletin olsun ama bu zor süreçte 1 yılımı bana geri versin” dedi.
ÖNCELİK KİRA YARDIMI
Desteği sadece devletten beklemediklerini aktaran Kemerci, bağlı bulundukları oda ve borsalardan da yardım talep etti. Yaşanan bu süreçte birçok vergi kaleminden muaf olunması gerektiğini ifade eden Kemerci, “Öncelikle kira yardımı yapılsın, kredi ödemeleri ötelensin, hibe krediler verilsin, stok ve sicil affı getirilsin. Oda ve borsalar kayıtlı üyelerine “CAN SUYU” kredisi versin. Eğlence, tabela, katı atık, işgaliye gibi vergilerden feragat edilsin. Bugün yapılandırmalar söz konusu; peki işletmesi kapalı olan bir kişi nasıl ödeyecek borcunu; ödeyemez. Hayalde kalır bu isteği. Daha doğrusu kursağında kalır. Mutlak suretle destekleme şart. Biz desteği sadece devletten hükumetten beklemiyoruz. Bağlı olduğumuz oda ve borsaların da bizim için bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Daha önceki dönemlerde ‘Can Suyu’ kredisi verilmişti. Bugün yine gündeme gelmeli. Esnafın temel giderleri konusunda bakanlıkla görüşmeler yapılmalı, karara gelen sonuçları bize iletmeliler” şeklinde konuştu.
SORUNLARIMIZI DİLE GETİRMEYE KORKUYORUZ
Vatandaşların yaşanan sıkıntıları dile getirmekten korktuklarını belirten Kemerci, devletten bekledikleri yardımların yerel yönetimlerden geldiğini ancak yeterli olmadığını belirtti. Kemerci, “Ülke ekonomisi ve hukuk çökmüş durumda. Bugün sokağa çıkıp sorunlarımızı taleplerimizi dile getirmeye korkuyoruz. İşçisi, esnafı, köylüsü, çiftçisi; hiç birisi ses çıkartamıyor. Kredisini ödeyemeyen çiftçinin traktörü alınıyor elinden ama sesini çıkartamıyor. Hani deriz ya 'Devlet Babadır' biz babadan destek göremiyoruz. Yerel yönetimler bugün esnaf için maske, temizlik, dezenfekte, sosyal yardım, vergi, kira gibi yardımlarda bulunuyor ancak kısıtlı. Aslında iyi ki belediyeler varmış dediğimiz bir süreçteyiz. Bugün hükumetin yapamadığını belediyeler yapıyor” dedi
HERŞEYE RAĞMEN UMUTLUYUZ
Pandemi sürecinin sona ereceğini ve eski günlere yeniden dönüleceği konusunda umutlu olduğunu aktaran Kemerci, tek amaçlarının önümüzdeki iki yıl boyunca zararı asgari düzeyde tutmak olduğunu ifade etti. Kemerci, “Biz işletmeciler her şeye rağmen umutluyuz. Aşı hedefine ulaşacak, pandemi bitecek, okullar açılacak ve toplanmaya başlayacağız. Yani en iyi niyetle iki yıllık bir süreci anlatıyorum. Bugün açılan yarayı 2022 ‘de anca toplarız. Esnafımızın yarası derin. İşletmesini kapatan çok arkadaşımız var. Derdimiz zararımızı asgariye indirmek, yine eskisi gibi kepenklerimizi açmak, ekmeğimizi bölüşmek” dedi.
Haber: Nazan Ağırbaşer