Biyolojik çeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası’nda, Kuşadası Tülüşahı ve Kıyı Sarımsağı gibi endemik türler, Güvercinada Kalesi’nde çiçeklerini açmaya başladı.
Akdeniz Bitki Örtüsü’nün nadir örnekleri Kuşadası kent sınırlarından başlayarak, Milli Parka kadar uzanan coğrafyada yer alıyor. Kent içinde kalan doğal alanlarda bile endemik ve önemli birçok bitki örneğini görmek mümkün. Kuşadası Tülüşahı ve Kıyı Sarımsağı gibi endemik türleri barındıran Güvercinada Kalesi’nde, Kasım ayında çiçeklerini açmaya başlayan Karanergis, Göçgöç ve Kurbağa çiçeği olarak bilinen nadir türler sonbaharın güzelliklerini gözler önüne seriyor. Karanergisler, Güvercinada Kalesi’nde, gösterişli sarıçiçekleriyle görenlerin hemen dikkatini çekiyor.
“Bazı türlerin varlığı tehdit altında”
Kent içinden başlayan ve doğal alanlara büyük bir hızla yayılan yapılaşmalarla, son 30 yılda önemli birçok bitkinin yaşam alanını kaybettiğine dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Bugün kent içindeki doğal kalmış alanlarda yaşamını sürdüren nadir bitki ve anıtsal nitelik taşıyan ağaçların varlığı çok önemlidir. Ortak mirasımız olan bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması, ilgili ve yetkili kurumların işbirliği, bu kentte yaşayan insanların duyarlılığıyla mümkün olacaktır” dedi.
Danışmanlığını Prof. Dr. Ali Çelik’in yaptığı ve EKODOSD’un destek verdiği, Samire Aydemir’in, “Kuşadası Kent Florası” adlı tez çalışmasında kentleşme sorununun gözler önüne serildiğini belirten Sürücü; “Kuşadası’nın hızlı bir şekilde göç alması nedeniyle konut ihtiyacının arttığı ilçede, yoğun bir kentleşme söz konusudur. Bu kentleşme sonucu bitkilerin doğal yaşam alanı yok olmaya başlamış; bu da bazı türlerin varlığını tehdit altına almıştır. Yapılacak olan kentsel dönüşüm projeleri için çalışmamız bir veri tabanı niteliğindedir. Çalışmamızda endemik bitkiler ve tehlike kategorileri verilmiştir. Bu verilere dayanarak koruma önlemlerinin alınması ekolojik dengenin bozulmaması yönünden büyük önem arz etmektedir. Çalışmamız bundan sonra yapılacak bitki ile ilgili diğer çalışmalarda yararlanılacak bir eser niteliğindedir ve tespitleri çok önemlidir” dedi.
Haber: Uğur Eser


