Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu sene ilk kez uygulanan iki parçalı pamuk destek ödemelerinin kalan yüzde 30’luk kısmının ödeneceği bildirildi. Ödemelerin geç kalan bir para olduğunu ifade eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu; “Üreticiyi küstürürsek Aydın tarımının dengesi bozulur” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fark ödemesi desteklemeleri kapsamında yer alan yağlı tohumlu bitkiler için kalan yüzde 30’luk kısım ile hububat desteğinin ödeneceği belirtildi. Bakan Pakdemirli’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre Türkiye genelinde 227 bin çiftçiye toplam 1 milyar 200 milyon lira ödenecek. Destek ödemeleri kapsamında Aydın’da bulunan 6 bin 877 çiftçiye ise toplam 64 milyon 180 bin lira ödemenin 6 Ağustos'tan itibaren yapılacağı bildirildi.
“Geç kalan bir para”
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu; “Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarına doğru yüzde 70’lik kısmı ödenen pamuk primlerinin yüzde 30’luk kalan kısmının ödeneceği açıklaması çiftçilerimizi sevindirse de bu ödemeler çiftçiye müjde değildir. Zaten Hak edilen ve geç kalınmış bir paradır. 1994 yılından beri ilk defa uygulanan bu ikili ödeme sistemi birçok üreticimizi de mağdur etmiştir. Daha önceleri tek kalemde yapılan ödemeler bu sene ikiye bölünerek gecikmeli yapıldı. Her zaman söylediğimiz gibi geç kalmış bir paranın kıymeti yok. Bu sene uygulanan destekleme politikaları maalesef çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Daha önceden bir planlama yapılsaydı çiftçimiz en azından kendi planını yapar ona göre borçlanırdı” dedi.
“Belirsizlik sürüyor”
2019 yılı destek ödemeleri içinde hala bir açıklama yapılmadığının altını çizen Kendirlioğlu; “Bu senenin destek primleri hakkında da belirsizlik sürüyor. Normalde açıklanmış olması gereken planların hala daha açıklanmaması da üreticilerimizi zor durumda bırakmaya devam ediyor. Bu belirsizlik devam ederse üreticilerimiz pamuk ekiminden vazgeçecekler. Zaten üreticilerimiz desteklemeler ile ayakta durmaya çalışıyor. Eğer üretici başka bir alternatif ürüne dönerse pamuğa geri dönüşü de zor olur. Artık bazı ilçelerimizde pamuk ekimi yapılmaz oldu. Bizler üreticimizi küstürürsek, Aydın tarımının dengesi bozulur. Çünkü pamnuk, Aydın tarımının dengesidir” dedi.
Haber: Uğur Eser