Malüm mart ayındayız ve yakında çevremizde minik mini sevimli yavru kedicikler göreceğiz dimi?

Hayır hiç de düşündüğünüz kadar güzel ve sevimli değil. Niye mi? Çünkü bu kontrolsüz çoğalma sonucunda bir sürü yavru kedi dünyaya gelecek. Bunların bir kısmı iyi beslenememe sonucu zayıf düşecek hasta olacak, bir kısmı göz enfeksiyonu olacak gözleri patlayıp akacak kör olacak ve kör olarak doğada yaşayamayacağı için ölecek, bir kısmı bilinçsizce yetiştirilen çocuklar tarafından oyuncak gibi sokakta elden ele gezdirilip veya işkenceye uğrayıp ölecek, bir kısmı da hız düşkünü trafik canavarlarınca ezilecek katledilecek, bir kısmı her mahallede olan 1-2 hayvan düşmanının şikayeti üzerine belediye barınağına alınacaklar ve sağlıklı olarak girdikleri barınakta barınak mikrobu nedeniyle birkaç gün içinde can çekişerek ölecekler. Peki bu minicik bedenlerin bunları yaşaması ne kadar doğru sizce…

Hiç düşündünüz mü? 1 çift kedi yıllar içinde kaç kediye çıkıyor. Dişi bir kedinin yılda 2 kez doğurduğunu ve ortalama 2,8 kedinin hayatta kaldığını varsayarsak, 1 senede 12 kedi, 2 senede 144 kedi, 3 senede 1726, 4 senede 20.736 yavru doğmasına neden oluyor.

Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları (♀=dişi; ♂=erkek)
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri göstermeyecek, dolayısıyla erkekleri uyarmayacak, evinizde kanamaya bağlı kirlilik yaratmayacaktır.

♀, ♂ Eşleşme isteğine bağlı problemler ( evden kaçma, yüksekten atlama veya düşme, aşısız hayvanlardan hastalık bulaşması, vb.) önlenecek veya büyük ölçüde azalacaktır.

♀ Meme tümörü, yumurtalık ve rahim kanseri riskleri elimine edilecek veya azaltılacaktır. (özellikle ergenlik öncesi (prepubertal dönemde) kısırlaştırılırlarsa)

♀, ♂ Plansız kedi ve köpek yavrularının sayısı azaltılmış olacaktır.

♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına yardımcı olacaktır. (kısırlaştırmanın köpeklerde 1-3; kedilerde 3-5 yıl kadar ömürlerini uzattığı kaydedilmiştir!)

♂ Eşleşme isteğine bağlı olarak sık karşılaşılabilecek problemler önlenebilecek veya azaltılmış olacaktır. Özellikle kedilerde görülen spreyleme veya işaretleme (kötü kokulu-feromonlu- idrar yapmaları), kaçma, kavga edip yaralanma, trafik kazası bu problemlerin başında sayılabilir.

♂ Testis kanseri riski ortadan kaldırılıp, prostata ilişkin hastalıkların da riski büyük ölçüde azaltılmış olacaktır.

Bu nedenle kısırlaştırılan her bir kedi-köpek problemin çözülmesine yardımcı olur. Pek çok belediye ücretsiz kısırlaştırma yapmaktadır.

Barınaklardaki kediler-köpekler ölüyorken kedi-köpek satın almayın. Kedinize-köpeğinize eş aramayın, Kedinizi- köpeğinizi çiftleştirmeyin. “bir kez olsun anneliği / babalığı yaşasın” demeyin. Kedilerde-köpeklerde annelik- babalık duygusu insanlardaki gibi değildir, aile kavramı yoktur. Dişi kediler-köpekler, büyüdüğü zaman yavrularını tanımazlar bile… erkekler ise hiç bir zaman yavrusunu bilmez.

Kaçınılmaz sonları barınaklarda ölmek olan yavruların doğmalarına izin vermeyin.
“doğacak yavruların hepsini de sahiplenecek güvenilir insanlar buldum” diyorsanız tekrar düşünün. 6 ay sonra gidip baktığınızda artık o “güvenilir” kişilerde olmadıklarını göreceksiniz, bundan emin olun…