EKODOSD tarafından geleneksel olarak 10 yıldan beri her yıl Kasım aylarında düzenlenen etkinliklerde bu yılki durak Koçak Kanyonu oldu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ziyarette kanyonda yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek “Koçak Kanyonu korunmalıdır” dedi.
Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Eğrikavak köyünün yanında bulunan Koçak Kanyonu’nda Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri ekoturizm etkinliği düzenledi. Koçak Kanyonu bölgesinde hemen her yıl değişimlerle karşılaştıklarının altını çizen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; “Aydın bölgesinin biyoçeşitlilik açısından en zengin alanlarından biri olan Koçak Kanyonunu üyelerimizle birlikte bu yıl da ziyaret ettik. Eşsiz bitki örtüsü ve aromatik bitkilerin kokusu içinde, milli park haricinde görmediğimiz zenginlikte sandal ormanlarının vadinin içine sıralanmış muhteşem görüntülerini izleyerek, asırlardır ayakta kalmaya devam eden ulu çınarlara hayranlıkla bakarak, içinde yürürken kendimizi yağmur ormanlarında hissettiğimiz sarmaşıkların büyüsüne kapılarak vadiye hayat veren Koçak Çayı’nın pırıl pırıl akan sularına ulaştık. Akdeniz bitki örtüsünün en güzel örneklerinin görüldüğü vadinin içinde, 10 yıl önce tespit ederek anıt ağaç yaptırmak istediğimiz, ancak kaçak olarak kesildiğini gördüğümüz sandal ağacını da ziyaret ettik. Yanı başından çıkan diğer dalının oldukça büyüdüğünü görerek sevindik. Fakat yeni açılan yollarla yüzlerce sandal ağacının tahribata uğradığını, bin yaşına ulaşan devasa çınarların kesildiğini gördük” dedi.
“Güzellikler ve olumsuzluklar bir arada”
İzmir’in Ödemiş coğrafyasından doğarak harika bir kanyonun içinden geçen Koçak Çayının önemli sorunlarından birinin de çöpler olduğuna dikkat çeken Sürücü; “Suların içinde kilometrelerce devam eden çöpleri görmek mümkündür. Çay boyunca etrafındaki köylerden atılan çöplerin, vadideki cennette büyük bir kirlilik oluşturduğu görülmektedir. Daha önce yaptığımız araştırmalarda yoğun yağmurlarla birlikte bu çöplerin, önce menderese sonra da Ege Denizi’ne kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Sonbaharın kızaran yüzünü ve büyüleyici renklerini izleyerek bitirdiğimiz yürüyüşte, Koçak Kanyonundaki doğa cennetinin tüm güzelliklerini ve olumsuzlukları bir arada gördük.
Yürüyüşün sonunda Eğrikavak köyüne çıktık. Her yıl köylülerin bizim için kurdukları yerel ürünler pazarından yayla elmaları, yeni çıkan kestaneler, cevizler, dağ incirleri ve ballardan satın alıp, kahvelerinden çay-kahve içerek katkı yaptık. Yöre insanlarına, Koçak kanyonunun güzelliklerini görmek için buraya geldiğimizi, buradaki doğa korunduğu sürece buraya gelmeye devam edeceğimizi ve ürünlerinden alabileceğimizi, korunması için yereldeki insanlara önemli görev düştüğünü söyledik. ‘Atatürk öldüğünde ben 8 yaşındaydım’ diyen köyün en yaşlısı Mehmet Amcanın Kore’de ki anılarını da dinledik” dedi.

“Aydın kazanacaktır”
Koçak Kanyonu ve çevresindeki Eğrikavak ve Akçaköy’ün ekoturizm faaliyetleri için Aydın’daki en güzel coğrafyalardan biri olduğunu ifade eden Sürücü; “Buradaki doğa cennetinin yok edilmemesi, yereldeki insanların ekonomik olarak güçlenmesi ve Aydın’ın doğa turizminde yeni bir destinasyon kazanması için Koçak Kanyonu korunmalıdır. Başta Aydın Valiliği olmak üzere, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne önemli görev düşmektedir. Koçak Kanyonu korunursa hem yerel halk hem Aydın kazanacaktır” dedi.
Haber: Uğur Eser



