Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı'nın (SGP) desteklediği “Kuşadası Makiliklerinin ve Yaban Hayatının Korunması İçin Köylerde Ekoturizmin Yaygınlaşması Projesi” başladı.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) öncülüğünde devam eden projede kuruluş sorumlusu olarak görev alan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, projenin amacının Kuşadası’nda makiliklerin ve yaban hayatın korunması için köylerde ekoturizm kapasitesinin artırılması olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmalarla Kuşadası’nın köylerinde ekoturizmin yaygınlaşmasının mümkün olacağının da altını çizen Sürücü; “Kuşadası ilçesi kıyılarında yoğunlaşan kitle turizmi, kırsal alandaki köylere ve doğal alanlara yayılıp ve doğal dokuyu bozma potansiyeline sahiptir. Proje başta endemik Kuşadası tülüşahı gibi doğal değerleri ve kırsal dokuyu korumak, sürdürülebilir kullanımı ve koruma-kullanma dengesini sağlamak üzere ekoturizm kapasitesinin artırılmasını hedeflemektedir. Projenin temel çıktısı, ilgi grupları ve yöre halkının katılımıyla hazırlanacak bir ekoturizm planıdır. Bu planın hazırlanmasını ve hayata geçirilmesini desteklemek üzere ekoturizm analizi raporu, kapasite artırımı için eğitimler, örnek bir ekoturizm uygulaması ve ekoturizm yayınlarının hazırlanması etkinlikleri gerçekleştirilecektir” dedi.
“Örnek bir uygulama”
Ekoturizm planının, alanda ekoturizmin gelişip yaygınlaşması amacıyla ilgi grupların ve yöre halkının birlikte hazırladığı kısa, orta ve uzun vadeli bir etkinlikler listesi olduğunu belirten Sürücü; “Bu çerçevede tüm ilgililerin katılacağı dört toplantı yapılacaktır. Ekoturizm analizi yöre halkı ve ilgi gruplarının ekoturizm ile ilgili ihtiyaçları, eğilimleri ve taleplerini ortaya çıkaracak ve projenin diğer çalışmalarına temel olacaktır. Eğitim toplantıları yöre halkı ve ilgi gruplarının ekoturizm konusunda bilinçlenmelerini ve kapasitelerinin artmasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede dört eğitim verilecektir. Alandaki köylerdeki üretici kadınların ürünlerini satmasını sağlayacak örnek bir uygulama yöre halkı ve ilgi gruplarına ekoturizm planının uygulanabilir olduğunu gösterecek ve kendilerini kısa, orta ve uzun vadede plan dahilinde uygulamalar yapmaya teşvik edecektir” dedi.

“Çalışmalar başladı”
Proje ekibiyle birlikte Kuşadası ve köylerinde 5 gün süren ekoturizm analiz çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Sürücü; “Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel’e proje konusunda bilgi verildi. Proje destekçileri olan Kuşadası Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası Orman İşletme Şefliği, İlçe Tarım Müdürlüğü, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü, Aydın Rehberler Odası (ATRO), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu, Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK), Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Özkan Eren, Yaylaköy, Kirazlı, Soğucak, Caferli Mahalle muhtarlıkları ve köylerdeki turizm işletmeleriyle ekoturizm analiz raporunun hazırlanması için görüşmeler yapıldı” dedi.
“2020’ye kadar devam edecek”
Ekoturizmin çevre üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri, yerel halkın katılımı gibi konular hakkında açıklamalar yapıldığını söyleyen Sürücü, katılımcıların sunumu ilgiyle izlediği ve yoğun bir şekilde soru sorduğu dile getirdi. Sunumdan sonra Doç. Dr. H. Kutay Aytuğ’a, Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat ve Kuşadası Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda projenin 2020 Ocak ayına kadar devam edileceği öğrenildi.
Haber: Uğur Eser

