Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, 2017 Yılı Stratejik Koruma Planı içine aldığı ve Tür Koruma Eylem Planı projesi kapsamında Kuşadası Tülüşahı’nı koruma çalışmaları devam ediyor.

Biyolojik çeşitlilik açısından başta Milli Park olmak üzere zengin doğal kaynaklara sahip Kuşadası, endemik birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri de yok olma riski altında bulunan Aydın Gaşağı olarak da bilinen Kuşadası Tülüşahı bitkisidir. Adını Dilek Yarımadasının bulunduğu Samson Dağları’nın antik ismi Mykalea’dan alan sarışın bitki, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, 2017 Yılı Stratejik Koruma Planı içine alınmıştı.

ADÜ Biyoloji Bölümü, Kuşadası Belediyesi, Yaylaköy Muhtarlığı ve EKODOSD işbirliğiyle ‘Tür Koruma Eylem Planı Projesi’ kapsamındaki çalışmalar devam ediyor. Yaylaköy’de bulunan Tülüşah vadisinde Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Aydın Şube Müdürlüğü mühendisleri İstemihan Mehmet Kahraman, Erdinç Uysal, ADÜ Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Özkan Eren, Araştırma Görevlisi Dr. Yelda Emek ve EKODOSD üyeleriyle bir çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarda çoğalma istatiskleri ve ölçümleri yapılırken Kuşadası Belediyesi’ne ait çevrili arazi içinde tohumdan çoğaltma çalışmaları da yapılacak.


İlk tohumlar sevindirdi


Daha önce Doğal Botanik Park ve Güvercinada’ya taşınan Tülüşahlar, bu yıl ilk kez tohumdan çıktığı gözlemlendiğini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Endemik bitkinin koruma çalışmaları sürdürülürken, aynı zamanda botanik turizmine de kazandırılmasını hedefliyoruz. En iyi çiçeklenme dönemi olan 15 Haziran-15 Temmuz arasında, Tülüşahlar kent içinde Güvercinada’da görülebilir” dedi.

Haber: Uğur Eser