Nazilli Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan NAZBOT-1 isimli yapay zeka robot tanıtıldı.

Korona virüs süresince şehrin birçok noktasını etkili bir şekilde dezenfekte edebilmek amacıyla prohje geliştiren Nazilli Belediyesi, belediye binasında gerçekleştirilen lansman ile yapay zeka robotu NAZBOT-1’i tanıttı. Covid-19 sürecinde Uzakdoğu ülkelerinin yapay zeka robotları geliştirerek birçok yerlerini onlarla ilaçladıklarına dikkat çeken Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan; “GEKA’nın başlattığı proje kapsamında biz de harekete geçtik. Böyle bir robot tasarlamak bizlerin de düşündüğü bir projeydi. Şehrin tamamının ve tehlikeli bölgelerin ilaçlanması, özellikle ultraviyole ışınları ile dezenfektasyonunun sağlanması çok önemli bir mücadeleydi. Virüs ile mücadelede ultraviyole ışınları çok etkili ama tabi kullanıldığı alanda insanın bulunmaması gerekiyor. Bu da ancak bir robot teknolojisi ile mümkündü. Biz birden çok düşünceyi bir araya getirdik. 23 Nisan’da başladığımız çalışmalarımız 19 Mayıs’ta sonuçlandı. Daha hızlı sonuçlandırıp bir bayram hediyesi verelim diye düşünmüştük ama Ramazan Bayramı’na tesadüf etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürüttüğümüz bu çalışmaya Nazilli Belediyesi olarak tam destek verdik. Bugün Nazilli halkına böylesine güzel bir robotu bayram hediyesi olarak sunuyoruz” dedi.


“Belediyecilik anlamında da birçok noktada da kullanabileceğiz”


Geliştirilen NAZBOT-1 ile daha iyi işlerin de yapılacağını belirten Başkan Özcan; “Bu aracımız hem ısı ölçümlerini yapabiliyor hem de tehlike arz eden yükseklikleri merkeze bildirebiliyor. Aynı zamanda güvenlik kamerası olarak da kullanabiliyoruz. İlaçlama işlerimizi yapabiliyoruz. Lansmanımızda UVC lambalarını kullanmıyoruz. Çünkü kullanıldığı anda insanların yanında bulunmaması gerekiyor, ama her şeyi hazır bir durumda. Ultraviyole ışınla dezenfektasyon sağlayabiliyoruz. İnşallah bunu geliştireceğiz ve belediyecilik anlamında da birçok noktada kullanabileceğimizi düşünüyorum. Mühendis arkadaşlarımız Nazillili, ADÜ’ye de teşekkür ediyorum. Bu projenin başlangıç noktalarından bir tanesi de ADÜ Tekno Parktır. Bu süreçte yanımızda olarak bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç bizim için, inşallah bu robotumuzun ikisi üçü de gelecek. Yerel imkanlarımız ile bunu gerçekleştirdik. Daha da geliştirerek güzel ve estetik bir hale getireceğiz” dedi.


“Yerli malzemeler ile ucuza mal ettik”


NAZBOT-1’in teknik detaylarını veren Makine Mühendisi Caner İnceoğlu, olabildiğince yerli ürünler kullanıldığını ve olabildiğince uygun bir fiyata mal edildiğini belirterek “Bu robotumuzun 3 temel özelliği var. Engellerden kaçabiliyor, kendi rotasını çizebiliyor ve en önemlisi olan dış ortamda çalışabiliyor. Korona virüsü sürecinde Başkanımızın da katkılarıyla nasıl faydalı olabiliriz diye düşündüğümüzde UVC lambalar ile dünyada olan genel uygulamaları yapabileceğimizi biliyorduk. Üzerine neler ekleyebiliriz diye düşündük. Pulvarizasyon artı UVC lambaları ile bir patente başvurduk. Bu zemini yok etme konusunda ilk kez uygulanacak bir uygulama. Bunu özellikle bu süreçte ibadethanelerde kullanabilme şansımız çok yüksek. Onun dışında ateş ölçebiliyor. Aynı zamanda bütün ortamı kayıt altında tuttuğu için bir güvenlik robotu olarak da kullanabiliyoruz. İnsan yüzlerini yakalayabiliyor. Yüz tanımla sistemi var. Engellerden nasıl kaçabileceğini biliyor, engellerde durabiliyor. Birçok daha teknik ayrıntılarımız var. Hız ve hassas kontrol imkanı var. Yerli malzemeler ile olabildiğince ucuza mal ettik. Hassas pozisyonlama özelliği diğer robotlardan üstün olan özelliği diyebiliriz” dedi.

Haber: Uğur Eser

https://www.facebook.com/Hebermerkezikent09/videos/286642262733591/ 







Editör: TE Bilişim