Aydın Ziraat Odaları Başkanları, bir süredir talepte bulunulan pamukta müdahale alımının ve desteklemelerdeki belirsizliğin son bulması gerektiğini ifade ederek belirsizliğin devam etmesi durumunda üreticilerin pamuk ekiminden vazgeçeceklerini belirttiler.
Aydın gündeminde önemli bir yer bulan ve Aydın tarımının geleceğini ilgilendiren pamukta destek primleri hala daha açıklanmazken Aydın Ziraat Odaları Başkanları konu ile ilgili basın açıklaması düzenleyerek, çiftçilerin desteklerin açıklanmasını dört gözle beklediklerini belirtti. Efeler Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yeni sezonun 10-15 gün içerisinde başlayacağını ama belirsizliğin hala daha devam ettiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıla oranla pamuk fiyatlarında yüzde 30 düşüş yaşandığını belirten Kendirlioğlu; “Buna rağmen girdi maliyetleri ise yüzde 60 oranında artış gösterdi. Pamuk fiyatlarımız dip seviyede, normalde 12-13 TL arası olması gereken fiyatlar şuanda 8-9 TL arasında. Hem pamukta hem diğer tarım ürünlerinde girdi maliyetleri yükselmeye devam ederken üretici ne yapacağını bilemiyor. Bir an önce desteklemelerin açıklanarak çiftçinin rahatlatılması lazım. Böyle devam ederse pamuk ekimleri yüzde 50 azalır” dedi.
“Pamuk ekimleri duracak”
Pamuk üreticisinin pamuktan uzaklaşırsa kolay kolay geriye dönmeyeceğinin de altını çizen Kendirlioğlu; “Buda Aydın’daki tarımın dengesini bozar. Her zaman söylüyoruz, pamuk Aydın tarımının dengesidir. Bu dengenin bozulmaması gerekli ve bozulmaması için devletin müdahale etmesi gerekir. Buda ancak birlikler vasıtasıyla müdahale alımı ile mümkündür. Bu konunun bir an önce önüne geçemezsek pamuk ekimleri duracak. Devlet nasıl ki fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla alım yapıyorsa pamukta da aynı şekilde Tariş aracılığıyla alım yapmalı. Devlerin Tariş gibi birlikleri de müdahale alımlarının yapılabilmesi için finansal açıdan desteklemesi gerekiyor. Tariş bizim için çok önemli. Müdahaleler yapılmaz belirsizlik devam ederse üretici alternatif ürünlere yönelecek ve bu durum diğer ürünlerin de piyasasını bozacak. Pamuğun Aydın’da yok olması demek diğer ürünlerinde dengesinin bozulması demektir. Bunun için pamuk çok önemli. Aydın’da pamuğa alternatifi ürünler var ama bu ürünler bol olacağı için fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gider. Çiftçi alternatif ürünlerden de para kazanamaz hale gelir” dedi.
Haber: Uğur Eser