Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi (PM) Bülent Tezcan, pamuk üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Aydın gündeminde önemli bir yer bulan ve Aydın tarımının geleceğini ilgilendiren pamuk üreticilerinin sorunları Meclis’e taşındı. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Tezcan, verdiği soru önergesinde “Geçen yıldan bu yana girdi maliyetleri yüzde 60 artmış olmasına rağmen, pamuk destekleme primi geçen yılki gibi 80 kuruş olarak açıklanmıştır. Üreticinin 4.5 liraya mal ettiği pamuğa verilen prim yetersizdir. Pamuk üreticisinin zararını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz?” ifadelerine yer verdi.

“Verilen prim yetersizdir”


Türkiye’de 2002 yılında 721 bin hektar alanda pamuk ekimi yapılırken bugün ise 555 bin hektarda pamuk ekiminin yapıldığına dikkat çeken Tezcan; “Pamukta çiftçiye üreticiye destek verilmemiş, geçen yıl 1 milyar 153 milyon dolar pamuk ithalatına para ödenmiştir. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetleri yüzde 60 artmış olmasına rağmen, pamuk destekleme primi geçen yılki gibi 80 kuruş olarak açıklanmıştır. Üreticinin 4.5 liraya mal ettiği pamuğa verilen prim yetersizdir. Bunun yanı sıra Ziraat Odası Başkanlarının primin en geç Aralık ya da Ocak ayı içinde ödenmesi talebinin belirsizliği devam etmektedir” dedi.

Yaşananların ardından ortaya çıkan tablonun pamuk üreticilerini iflas ve haciz tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını ifade eden Tezcan, meclise sunduğu soru önergesinde; “Pamuk destekleme primi neye göre düzenlenmektedir? Pamuk üreticisinin zararını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz? Primi en geç Aralık ya da Ocak ayında ödemeyi düşünüyor musunuz? Pamuk üretimini arttırmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmeden önce görev yapmış olan dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 14 Ekim 2016 tarihinde İzmir Ödemiş'te Milli Tarım Projesi'ni açıklamış ve “Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı devletten” diyerek çiftçimize vaatte bulunmuştu. Bu söz seçim ve referandum süreçlerinde birçok kez dile getirilmesine rağmen neden gerçekleşmemiştir? Bu sözünüzü yerine getirmeyi düşünüyor musunuz? Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını karşılamak için bir planlamanız var mıdır?” ifadelerine yer vererek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin soruları yanıtlamasını istedi.

Haber: Uğur Eser