Vücudumuzda 7 çakra vardır. Bedenin orta hattında bulunan çakralar, güçlü enerji merkezleridir. Çakra, Sankskritçe çark veya tekerlek demek. Enerjinin bu merkezlerde çark gibi döndüğüne inanılıyor. Çakralarımız uyumlu dönmediğinde de enerji akışı sekteye uğruyor. Buna neden olan sebepleri bulup, yok etmek gerekiyor.
Bunların her birinin sağlığımız, huzurumuz ve refahımız üzerinde farklı etkileri vardır. Her çakranın enerji titreşimi farklı bir frekansta meydana gelir. Bu nedenle çakraları temsil eden renkler de birbirinden farklıdır. 7 çakranın birbirinden farklı 7 rengi ve bunların anlamları şu şekildedir:
Kök çakra: Kırmızı
Kök çakranın enerji açısından en yoğun merkez olduğu düşünülür, dolayısıyla rengi tutkuyu, ateşi ve tehlikeyi temsil eden kırmızıdır. Kök çakranızın rengi, yaşam gücünüzün rengidir. Bu çakra, en güçlü ve etkili enerji merkezidir. Kırmızı, zihnin içgüdüsel “savaş ya da kaç” komutunu kontrol eden adrenal bezlere bağlıdır.
Hayatta kalma, var oluşla ilgili korkular, yaşama güveni, aile ilişkileri, kişinin kader planı bu çakranın konularıdır.
Fizik bedende cinsel organları, böbrekleri, omuriliği ve hücreleri, saçları, tırnakları, deriyi etkiler.
Korku hissi, kök çakrasını bloke eden duygudur.
Kök çakrasını dengelemek için; Çıplak ayakla yere vura vura dans etmek, doğada, toprağa dokunarak zaman geçir, sebze ağırlıklı beslen özellikle kırmızı sebze-meyveler, kırmızı renk çoraplar giy, sıcak su torbasıyla uyu, evde temizlik yap, sirkeli su ile mümkünse, dağınıklığı ortadan kaldır.
Sakral çakra: Turuncu
Sakral çakra; ifade gücünü ve yaratıcılığı kontrol eder. Dişi enerjiyi yani yaratıcı enerjinin merkezidir. Turuncu, yaratıcılığın rengidir.
Sakral çakra, bağırsak sağlığımızı ve sezgilerimizi doğrudan etkiler. Turuncu renkle çevrili bir ortamda olduğunuzda kendinizi daha iyimser, mutlu ve canlı hissedersiniz. Bu ortam hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı güçlendirir. Turuncu aynı zamanda sonbaharın rengidir ve bize bir şeylerin yeniden başlaması için izin vermemiz gerektiğini anlatır. Sakral çakrayı dengelemek için; Su kenarında vakit geçir, Sıcacık, uzun bir duş al, Yemek vakti kendine şık sunumlar hazırla, Portakal rengi giyin, Sanat ve güzelliklere yakın ol, ruhunu besle, turuncu renkli meyve-sebze ye.
Solar plexus çakrası: Sarı
Sarı renk, güneşle özdeşleştirilir. Çakralar açısından sarı, solar –güneş- plexus çakrasına denk gelir ve aklı kontrol eder. Sarı renge çekilenler, entelektüel zorluklardan keyif alır.
Bununla birlikte sarı, zihinsel cesareti ve kendi kaderine yön verme gücünü temsil eder. Eğer sarı renge doğru çekildiğinizi hissediyorsanız; bu sizin özgüvenli olduğunuzu ve benlik saygısına sahip olduğunuzu ortaya koyar. Kişinin kendisine saygısını, fiziksel beceri ve dayanıklılık, kişinin ne kadar fark edileceği ile ilgilidir. Solar çakrayı dengelemek için; Kendine özen göster, Evinde sadece sana ait bir alan yarat, Her gün yürüyüş yap, Sarı tonlarında giyin, Lavanta tütsüsü yap, Ajanda kullan, sorumluluklarına sahip çık, Evine taze çiçekler al.
Kalp çakrası: Yeşil
Yeşil renk, sağlıklı ve iyi olma halini temsil eder. Yeşil; doğanın, dünyanın ve bizim temelimizin rengidir. Kalp çakrası kalbimizle, ciğerlerimizle, göğsümüzle; yani bizim temel merkezimizle alakalıdır. Eğer kalp çakranız açık ve güçlüyse pozitif enerji yayar, hayatınıza sevgiyi çekersiniz.
Kendinizi yeşil renkle çevrelediğinizde sakin ve açık görüşlü olursunuz. Bu aynı zamanda ilişkileriniz için de iyi bir işarettir. Kalp çakranızla uyum içinde olmanız, hayatınıza sağlıklı ilişkiler çekmenize yardımcı olur.
Hoşgörü, karşılıksız sevgi, Duygusal ve güvende olma farkındalığı, Anlayış, idrak, Sosyal ilişkiler (4’lü- 5’li ilişkiler), Görünmeyi ortaya çıkarmak,-yeni bir şeyi ortaya çıkarmak (icat), Ben kimim? ve bunları neden yapıyorum? Gibi sorular , yaşamın sorgulanması, Özgürce, korkusuzca sevebilme hali, Kabul veya tahammül ile iyileşme, Mutluluk, hüzün, üzüntü, acı ve haz, merhamet, hasretlik, umut, çaresizlik, şefkat duyguları bu çakra ile ilgilidir.
Kalp çakrasını dengelemek için; Sahip oldukların için şükret, Çocuklarla, hayvanlarla (özellikle kuşlarla) bağ kur, Yeşil ya da pembe giyin, Sevdiklerine sarıl, Olayların güzel tarafını görmeye çalış.
Boğaz Çakrası: Mavi
Mavi; sakinleştirici, rahatlatıcı ve iyileştirici bir renktir. Aynı denizler gibi. Denize yakın olmak size sükunet duygusu verir. Sadece deniz kenarında oturmak bile, kocaman bir evrene bağlı küçük bir parça olduğunuzu anımsatır. Boğaz çakrasının mavi rengi ile çevrelenmenin anlamı da aynıdır; iç benliğinize yaklaşabilir ve zihninize hep aradığı sakinlik hissini armağan edebilirsiniz.
İfade ve iletişim merkezimiz, dünyaya açılan penceremizdir. Kendimizi olduğumuz gibi yansıtabilmemizdir.
Boğaz çakrasını dengelemek için; Yüz ve boyun kaslarını çalıştıracak hareketler yap, Şarkı söyle, Günlük tut, içinde kalanları kağıda dök, Mavi tonlarında giyin, Sıcacık bitki çayları iç, Ağız ve diş sağlığına özen göster, Yapmak istemediğin şeylere hayır de.
Üçüncü göz çakrası: İndigo
Üçüncü göz çakrası içsel bir bilgeliğe atıfta bulunur. Üçüncü göz çakrası açık ve güçlü durumda olan kişilerin, bilincin iç alemlerine bakabileceği düşünülmektedir.
Derin mavi-mor bir renk olan indigo; ezoterik düşünceyi ve sezgiyi temsil eder. Sağlıklı üçüncü göz çakrasına sahip olan kişiler kendileriyle barışıktır ve bu hayatta neyi aradığımızı daha iyi anlarlar. İndigo, evrenle derin bir barış hissini ve maddi dünyanın manevi olanla bağlantısını temsil eder.
Üçüncü göz çakrasını dengelemek için; Bol bol hayal kur, Yoga yap, Kokulardan lavanta, nane, yaseminle rahatlayarak dengeye gel, Evini defne yaprağı yakarak tütsüle, Hafıza ve zeka oyunları oyna.
Taç çakra: Menekşe rengi
Taç çakrayı temsil eden renk olan menekşe rengi, en kısa dalga boyuna ve en yüksek titreşime sahiptir. Bu renk maneviyatın rengidir ve kişisel cennetimizle olan bağlantımızdır.
Menekşe rengi huzurlu sonları ve yeni başlangıçları temsil eder. Beyinde bulunan taç çakrası; bizi entelektüel varlığımızın yanı sıra içsel benliğimize bağlar. Kendinizi menekşe rengi ile çevrelemek, taç çakranızı açmaya yardımcı olacak ve size evrenle bir bütün halinde olduğunuz hissini verecektir. Bu bağlantı seviyesine ulaştığınız zaman siz ve çevrenizdeki dünya arasında hiçbir ayrım olmadığını fark edersiniz.
Tepe çakrasını dengelemek için; Meditasyon yap, dua et, Gün içinde sessiz anlar yarat, Klasik müzik dinle.