Orta öğretime geçiş için TEOG sınavı yerine getirilen adrese dayalı yerleştirme sistemi bazı yönlerden eleştirilirken,  sınava daha az öğrencinin girecek olması ise olumlu karşılanıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında kaldırılan orta öğretime geçiş sınavının yerine kullanılacak yeni sistem netleşti. Yeni sistem kısaca; adrese dayalı bir yerleştirmeyi esas alıyor. Buna göre öğrenci 5 okulu tercih edip sınavsız yerleşebilecek. Adresine en yakın okula gitmek istemeyenler ise yaklaşık 600 kaliteli okulun bulunduğu sistem için  sınava girecek.  Sınav içeriği 6, 7 ve 8. sınıf konularını kapsayacak. Ana derslerden sayısal ve sözel olarak 2 ye ayrılacak. Tek oturumda toplam 60 soru için 90 dakika süre verilecek. Sınav haziran ayının ilk haftası (cumartesi ya da pazar) yapılacak. Sonuçlar aynı ay içinde açıklanacak. Sınav sonucuna göre öğrenciler belirledikleri 5 okul için tercihte bulunacak. Bu tercihleri il dışını da kapsayacak. Özel okullar ise isterlerse bu sınav sonucunu ya da kendi yaptıkları sınavın sonucunu kriter olarak kullanabilecekler.

SINAVA DAHA AZ ÖĞRENCİ GİRECEK

Yeni sistemi değerlendiren Aydın Lider Okulları Ölçme Değerlendirme Koordinatörü Hüseyin Er, yeni sistemin olabildiğince öğrencideki sınav stresini azaltmaya yönelik bir çalışma olduğunu belirterek “Bana göre bu sınav TEOG’dan daha iyi olacak. Ortalama yüzde 10 öğrenci için tüm öğrencileri strese sokmak yerine belli bir grubun hazırlığını kapsayacak bir sınav elbette daha iyi olacaktır. Yaklaşık bir milyon 200  bin 8.sınıf öğrencisinin ortalama yüzde 40’ı yine de bu sınavlara katılacaktır” dedi.

YENİ SİSTEME ELEŞTİRİLER

Hüseyin Er, adrese dayalı sistemin en çok eleştirilen yönlerinden olan kaliteli okullara uzak oturan öğrenciler için ise bakanlığın aldığı tedbirin ikna edici olduğunu belirterek “Öğrenci ve veli tercih etmedikleri bir okula yerleşmeyecek. Seçilen 5 okul arasında sistem bir yerleştirme yapacak. Yığılma olan okullarda ise okul başarı puanlarına bakılacak” dedi. Yeni sistemde soru sayısının azlığına da değinen Hüseyin Er, “Elbette sadece yüzde 10’luk kısmı hedef alan bir sınav için soru sayılarının az olduğu söylenebilir. 6 ve 7. Sınıf konularının da dahil olduğu düşünülürse verilen soru sayısı çok az. Tam bir ölçmenin sağlanacağını düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ASIL MESELE İDARECİLER VE ÖĞRETMENLER

Yeni sistemin puanları düşük olan öğrencileri ve velilerini rahatlatacağını öngören Hüseyin ER, “Öğrenci için okul ayrımı olmadan fırsat eşitliği için bir kapı açılacak. Burada bizi bekleyen sorun şu ki, bu öğrencilerin devam edecekleri okulların proje tabanlı, yabancı dil ve spor-sanata yönelik çalışmalar yapabilecek, bilim ve teknoloji ağırlıklı bir sistem olan STEM uygulamalarına yabancı olmayan idareciler ve öğretmenlerin bulunabilmesi” dedi.

Haber: Filiz Özdemir

Editör: TE Bilişim